2018-02-22
早前香港天气咁冻就谂起身在英国𠮶时, 谂起英国就谂起 Fish n ChIps. 心动不如行动, 即刻约埋朋友去中环嘅 White Beard Fish n Chips 白胡子炸鱼薯条, 佢地有2间分店, 我想坐低食所以选择苏豪卑利街。 都唔选好难揾, 门面选用 open式, 可以坐系出面食㖭。 Open KItchen油烟无英国𠮶 d咁劲, 地方唔算好大, 同朋友坐低饮吓野, 食住薯条倾吓计都好舒服。 比系英国, 佢嘅 Fish n Chips 选择多好多, 有传统嘅, 香蒜味、 香辣味、就连泰国冬阴功味都有。 除咗 Fish n Chips之外, 当然仲有其他选择啦。 一坐低好口渴, 先嚟2杯饮品Pineapple Express 同 Lemonade, 一甜一酸。 我就拣咗必食嘅 Lemon Pepper Fish n Chips, 即叫即炸, 大大块嘅炸鱼面已经有胡椒喇, 炸皮唔算好厚, 食落鱼肉实净, 而且食到淡淡柠檬汁味道, 虽然跟沙律酱我都唔需要伴埋炸鱼都已经好好食喇。 薯条都唔使多讲啰, 脆卜卜, 即炸嘅薯条先好食嘛。 朋友就点咗个鸡肉磨菇批, 因为即整所
朋友就点咗个鸡肉磨菇批, 因为即整所以要等15分钟, 但都抵我地等嘅, 热辣辣嘅 pie皮薄馅丰富。 正呀。