2024-04-09
听闻炮台山梁庆记云吞面舖拎过米芝莲,所以约好咗朋友一齐嚟食。我地叫咗安格斯牛小排套餐($158)。套餐包括180克安格斯牛小排,牛尾汤,胡麻沙律,葡式咖喱汁。本身个餐仲包咗一碗白饭,但我就加咗$6将白饭转做米芝莲虾籽捞粗。另外再加$24加配咗个炸云吞同埋柠檬黑桑葚花茶。跟住我哋再单点咗一个玫瑰桂圆花茶tim.炸云吞有四只,系一口云吞嘅size,入边有虾同猪肉。虾肉爽口弹牙。虾同猪肉都有鲜味,云吞皮炸得脆卜卜。安格斯牛小排系已经烧好咁上枱。牛小排烧得带点焦香。牛味浓郁。跟餐有烧汁同葡式咖喱汁,客人可以根据自己嘅喜好拌以牛小排一齐食。我自己就钟意葡式咖喱汁,味道香浓,而且出面比较少见。沙律菜新鲜爽脆,配上胡麻酱,感觉清新,减少油腻感。米芝莲虾籽捞粗果然名不虚传!系捞咗猪油嘅粗面上面再洒上大量虾籽,咬落每一啖都充满浓浓嘅香味。粗面亦冇碱水味,软硬度适中。柠檬黑桑葚花茶同埋玫瑰桂圆茶都带有淡淡嘅果香,系养生之选。总括嚟讲,呢间系一间比较新式嘅云吞面店,满足到老一辈嘅同时亦都好岩我哋年青人口味。#香港美食 #香港探店 #香港必食餐厅 #梁庆记 #澳门梁庆记 #北角美食 #手工竹升面 #米芝莲推介
沙律菜新鲜爽脆,配上胡麻酱,感觉清新,减少油腻感。
柠檬黑桑葚花茶同埋玫瑰桂圆茶都带有淡淡嘅果香,系养生之选。
#香港美食 #香港探店 #香港必食餐厅 #梁庆记 #澳门梁庆记 #北角美食 #手工竹升面 #米芝莲推介 #虾籽捞面