2015-05-06 949 浏览
收到为食朋友嘅 call,话公司附近有间环境气氛同食物都唔错嘅地方,好适合大家吹吓水、饮吓嘢同食吓嘢!见听日都放假,当然舍命相陪啦开头见到个店面都系同平时去开嘅差唔多,行入去嘅感觉似 Bar,不过食物质素又似间好餐厅,宜家真系比较难揾到呢啲因为人数都唔少,所以安排咗我地去一个 concern位,我地几个就可以放心吹水少不免叫杯野饮先啦,今次有人推介我饮 Seabreeze,虽然未试过,不过朋友拍心口话包我钟意,一于去马啰!果然嚟到真系无失望,vodka味唔系特别重,饮落去有小小酸酸地甜甜地,有啲似西柚同橘子嘅feel,几 fresh,之后食野都可以解吓腻朋友当中,有几个爱蚝发烧友,要到个生蚝menu即时心心眼啦今次 order个生蚝拼盘包括有 Gillardeau (France)、Tasminian(Australia)、White Pearl (France)同 Island Pacific (USA),由淡味食到浓味!生蚝都几大只又肥美,由于一早讲咗唔钟意太重嘅金属味,所以食咗4只都无呢个感觉,太好喇我自己就钟意White Pearl (France)同 Island Pacif
Seabreeze
生蚝拼盘
朋友当中,有几个爱蚝发烧友,要到个生蚝menu即时心心眼啦
White Pearl
我自己就钟意White Pearl (France)同 Island Pacific (USA)多啲,食落甜甜地!
玫瑰烟三文鱼
玫瑰烟三文鱼沙津几大碟,烟三文鱼咸咸地,加上沙律酱食,几match
沙津菜同青瓜都好新鲜爽口,又系好快就俾大家 ko咗
蜜糖香烤鸡翼真吹水时必叫嘅小食
蜜糖香烤鸡翼
微焦嘅鸡翼上面铺咗微甜嘅蜜糖,两边都烤到金黄色,啖啖肉
法式焗蒜蓉包
想医吓肚但又唔想食饭噤 heavy,我地一于叫个法式焗蒜蓉包顶吓肚!呢个嘅 size都唔惹小虽然我地原意系用嚟医吓肚,但都估唔到佢可以焗得噤脆噤香口,唔错唔错
日式厚烧牛柳粒
日式厚烧牛柳粒真系唔可以错过,侍应拎嚟个时真系吓亲我,原来一碟有噤多旧!食落唔干身,有油香
未做到入口即溶,但食落无根无肥咩脂肪,但就好香牛味,加埋个黑醋,油份即时中和咗,真系 encore得过
炸鱼柳伴薯条配沙律菜
最后 order埋个炸鱼柳伴薯条配沙律菜,听个名都知大堆头,不过估唔到大嘅系炸鱼柳!开头谂住要香口薯条过口瘾,估唔到炸鱼柳呢个主角噤劲!要求唔多,啖啖肉无鱼骨做到晒,仲要嫩口无雪味嘅添,点会唔 like佢呀?
薯条用咗我钟意嘅幼身版!如果沙律菜可以捞埋沙律酱先上就好,因为随碟上嘅系杰身沙律酱,唔系好啱沙律菜用

今晚真系可以讲系饮饱食醉,下次想揾个好地方吹水都非佢莫属喇
2015-04-10
Seabreeze