2018-05-09
今日等朋友收工个时系佢公司附近行咗好耐, 咁岩见到依间日本餐厅门面装修简单, 但系望入去又几别致, 好奇心之下就捉咗个朋友仔陪我试吓啦.餐厅职员非常有善, 一入座就放上热茶同餐牌, 有好多种类嘅野食可以拣, 样样都想试嘅情况下就叫职员介绍一啲特色小菜俾我地试吓啦, 等食物嘅同时, 欣赏吓餐厅嘅装修, 同日本嘅居酒屋好似, 而且墙身仲有清酒嘅贴纸做装饰, 好有格调。食物方面我地叫左原只有壳元贝$68, 清酒煮日本沙白$98, 一口生蚝x2 $42, 秘制手打鲜墨鱼棒$58, 盐烧鲜鸡皮$32, 香烧黑豚六花腩$42, 香烧脆皮豆腐$32, 法式鲜蟹肉虎虾烤多士$78, 烧汁鲜蚝烧饭团$68, 明太子茶渍饭$48, 烧葱油卷$28.原只有壳元贝 - 好大只同好juicy 用咗少少牛油去烧, 味道清淡唔会抢咗元贝嘅鲜味。清酒煮日本沙白- 依个我俾满分就咁睇个汤头已经知道同其他餐厅嘅味精汤好大分别。好香嘅蕃茜味, 同埋饮落真系完全冇味精, 只有好鲜甜嘅海鲜味, 会令人停唔到口咁饮同埋最值得一赞嘅系沙白真系好肥美, 每一粒放入口都感受到佢胀卜卜同埋好多汁。一口生蚝 - 生蚝好新鲜, 而酱汁系蕃茄
原只有壳元贝
清酒煮日本沙白
一口生蚝
一口生蚝 - 生蚝好新鲜, 而酱汁系蕃茄加少少柠檬味同香草味, 生蚝嘅鲜甜同酱汁嘅酸非常配合。
秘制手打鲜墨鱼棒
秘制手打鲜墨鱼棒- 依个又系惊喜之作, 估唔到佢会系用鲜墨鱼肉卷住香茅黎烧, 一上菜已经俾佢嘅香味吸引, 香茅嘅味道入晒去鲜墨鱼棒入面, 而且肉质好柔嫩, 感受到厨师手打墨鱼肉嘅诚意。
盐烧鲜鸡皮 - 本身朋友因为觉得鸡皮会好肥又多油所以唔系好想食, 但系原来餐厅将鸡皮嘅肥同油都去晒, 咬落去一啲油腻感都冇, 只有好香脆嘅口感, 而且调味都落得适宜, 好惹味。
香烧黑豚六花腩 - 本身见到写住六花腩都好好奇究竟同平时成日听嘅五花腩有咩分别, 一食就觉得真系口感好好多, 表面冇乜肥肉, 但系肉质好嫩滑, 而且烧得好香脆, 值得一试
香烧脆皮豆腐 - 豆香好浓, 而且烧得好香。
法式鲜蟹肉虎虾烤多士
法式鲜蟹肉虎虾烤多士 - 每块包都有两只虾, 而且虾肉好厚,夹埋柔滑嘅蟹肉食落口感好有层次。
烧汁鲜蚝烧饭团
烧汁鲜蚝烧饭团 - 摆设已经令你食欲大开, 而且鲜蚝好大只, 用紫菜夹埋烧饭团同鲜蚝一齐食真系好好味, 除左饭团嘅烧汁味, 鲜蚝嘅鲜甜同柔嫩令到烧到表面香脆嘅饭团有更丰富嘅味道同口感
烧葱油卷
烧葱油卷 - 葱油超级浓同香, 同埋唔只入面, 个卷每一层都有葱油, 个卷又唔会好厚, 令到葱油味更出。如果中意食葱嘅人一定会好喜欢。
明太子茶渍饭
明太子茶渍饭 - 超级靓! 好雅致嘅餐具, 实在令人忍唔住拎起相机影几张相先, 而且味道同餐具一样有种清雅嘅感觉, 味道唔浓但系有种好特别嘅香味, 明太子同紫菜嘅份量岩岩好, 食完咁多野之后再食依个有热汤浸住嘅饭令人更加满足。
食咗咁多野, 朋友话仲想食甜品, 餐厅职员听到就为我地介绍咗个佢地自家制嘅心太软。
实在冇谂过依间店连心太软都有, 同埋又做得咁出色, 首先外皮焗到有少少脆, 一切入面嘅朱古力即刻流晒出黎, 而且味道正正系我中意嘅甜度, 唔会太甜但系朱古力味浓。为依一餐画上咗完美嘅句号
价钱唔系好平, 但系依个质素真系物有所值, 食物好有质素, 感受到店主嘅用心经营, 所以我一定会再黎试佢其他菜