2024-11-10
大家都明白一个道理,期望过高会容易引致失望。开得店响中环,老兰下面,镛记烧鹅斜对面,仲要系日本有名大厨主理,我谂期望高都好正常姐。然而,基于人嘅思想习惯,低价嘅拉面,例如 88 蚊碗,佢做到70/100分,你可能都会觉得 ok。但如果 158 蚊碗,佢做到 85/100 分, 你都可能会觉得不OK!呢间店我已经系二刷,第一次来无论系鸡白汤拉面定酱油拉面,我都系觉得不太满意,但因为全港较有名嘅拉面店我都探过晒,所以想返兜一d之前睇落想试又未去试嘅拉面,呢碗鸡酱油拉面就系其中一碗。以下系食评。《鸡🐓酱油拉面🍜》名店就系名店,令些多花神。呢碗面一上桌,第一样吸引到我嘅唔系碗面,而系用来垫只匙羹嘅羹垫,系鸡造型,几有趣㖞,印象分有加,但冇影响我对碗面嘅评价。香味 (4/5) - 香味充足丰富,第一种味道唔系酱油,而系柚子,因为佢笃柚子蓉就放响探头落去最近鼻嘅位置,所以柚子味先来,然后先系酱油味。放柚子嘅位置可能系一种设计,亦可能系咁啱,但如果系呢种高档店来讲,姑且当佢系特登嘅先啦。汤 (3/5) - 如题,个汤非常咁多种唔同味道于一身。首先系鲜明嘅贝类味道,类似金色不如归种贝汤咁。再来嘅味道就
《鸡🐓酱油拉面🍜》
鸡🐓酱油拉面🍜
面条 (4/5) - 太面,小卷,偏黄,低加水。我记得上次来食,都系呢款面,但上次唔知道咩原因,个面煮得过硬,令我食到胃顶顶,今次来又冇呢个问题,个面嘅软硬度系刚好。面条未身个小麦味算中等,食落都好食嘅,口感少烟韧。
主厨可能想贯彻始终,无论个汤,同d配料,所有野都系偏甜。我本身对甜食系一般,佢甜嘅程度有d踩到我接受程度嘅底线。成碗面,心机系够,但风味同味道我都麻麻地。