2018-10-29
寻日去开葵芳球场𠮶个美食节,顺便去咗葵涌广场顶层买嘢饮,因为自己好钟意饮木瓜牛奶,所以就喺呢度叫咗一杯,佢有两款木瓜牛奶,一款平一款贵,已经系拣咗价钱较贵𠮶一款,因怕平啲𠮶款系质素较低的糖水饮品,或使用较差的牛奶。其实以前都有喺度帮衬过好多次,木瓜牛奶都有饮过,都觉得虽然冇乜特别,但胜在价钱唔贵,又饮到合理的味道。今次系买木瓜牛奶走甜,以前都有喺度买过一模一样嘅饮品,无出事,今次仲特地强调地说”走~甜~”二字,因恐防店员听不清楚指示,本人比较怕饮糖水果汁。佢冲出来,一饮落去已经甜到傻,所以马上告知同一店员,错咗走甜此事,佢亦马上意识到错了。点知另一店员 (可能是老板娘或是年资较长的店员) 听到,马上抢先话帮自己我整返杯饮品,指令原本的店员不用负责。我亲眼见到佢个杯野搅拌之前,除咗木瓜以内的物体清澈如水,搅拌后都冇再加任何嘢。冇错,佢整咗杯 (疑似) 木瓜冰水俾我,但我已没有回头要求更换饮品,因恐防有店员故意不按章出货,如在要求多多,下一杯会更不堪设想。最后我有饮完个杯疑似木瓜冰水,始终用咗木瓜唔想浪费,当作”稀释木瓜汁”咁饮,而且我衷心相信店员除”疑似”冰水内都冇特别加料咁衰嘅 (如再
最后我有饮完个杯疑似木瓜冰水,始终用咗木瓜唔想浪费,当作”稀释木瓜汁”咁饮,而且我衷心相信店员除”疑似”冰水内都冇特别加料咁衰嘅 (如再次要求更换就唔知了),但系唔知点解我又寻晚饮完之后肚痛到今日,食唔落中午饭。我平时肠胃食乜垃圾都唔会有事嘅....
虽然本身系佢员工出错,但讲真我宁愿佢要求我补少少钱,出过一杯正正常常嘅俾我,好过咁样糟蹋食物,整一杯唔知乜嘢出嚟。
撰此食评,望相关负责人见到,经营手法会有所改善。
木瓜”牛奶”