2016-02-08
今日系除夕夜, 男友话要去返我哋第一次约会嘅餐厅, 就系位于西环嘅呢一间比利时餐厅. 本身得一间细舖, 而家可能生意好咗啦, 已经喺隔离再开多一间. 我哋好彩可以去返我哋第一次来个间. 仲记得我哋当日呢系坐吧枱, 当时男朋友仲依然系肥嘟嘟, 佢为咗等我坐得舒服啲, 自己坐系走廊位, 出入都俾人迫住哂, 谂起个场面真系又浪漫又好笑, 今日我哋比安排坐咗系靠墙位置, 坐得舒服. 虽然餐厅嘅size比较细, 但系里边嘅装饰一丝不苟架, 感觉好似去咗外国咁. 我哋叫咗个新年餐, 唔使烦吖嘛. 个餐包一杯比利时啤酒, 店员介绍呢只PIRAAT金啤, 系比利时岩岩攞奖, 香麦味, 味道不太浓.另外店员再介绍左另一只较啱女仔饮既, CAROLUS, 呢只麦味再重啲, 而且味道带甜, 我钟意!首先头盘有烟肉带子沙律, 带子非常新鲜, 烟肉将带子嘅鲜味及口感提升至另一个层次, 沙律菜捞埋意大利醋, 感觉清新醒胃再嚟一个龙虾汤, 呢个龙虾汤真系好有HEART, 相信系自家新鲜上汤肴制出嚟嘅, 好有龙虾既甘香同鲜味, 隔离个餐包唔好睇佢细细条, 亦都花足心思, 烘焗过吹卜卜.记得我哋第一次来呢度都有食依道菜
CHEESE CAKE 口感好Rich而且甜度适中, 真系食多件都仲得呀~! 心太软, 外脆内流, 做到心太软呢一道 甜品嘅一贯水准, 再加埋佢旁边个条卷卷非常之有口感. 呢 一餐我会比110分呀! 餐厅仲帮我地影咗张即影即有相, 感觉非常良好啊! 呢度已经成为我地既回忆一部分啦, 我哋两个一定会再嚟帮衬架, 希望可以保持水准!