2024-01-27 762 浏览
朋友突然想食omakase 误打误撞揾到呢间 去到栋大厦先知几年前有黎过一次 🤣但印象不深今日试既系晚市 晚市有两个menu 分别系主餐牌同一个平价版嘅omakase set同寿司定食set因为我哋惊中伏🤭所以第一次都系试吓佢个$880omakase set先😂前菜三品:黑梅贝 蚬汤 羊肚菌茶碗蒸蚬汤暖暖地 饮落几舒服 蒸蛋菇味好香 又唔会盖过蛋味 好食好食👍🏻👍🏻沙甸鱼卷 师傅放低𠮶阵 我有啲却步 因为我印象中既沙甸鱼系比较腥 唔系好敢食 但呢个一啲都唔腥沙甸鱼好肥 同中间啲配料好match有惊喜👍🏻海胆三文鱼籽杯 海胆鲜甜冇怪味 三文鱼籽唔咸 不错不错缟虾虾膏蛋黄 呢个超级正🤯啲虾膏好香 配埋个虾 蛋黄浆口鲜甜 问返师傅先知 呢个系signature dish太刀鱼酒粕渍 乌鱼子碎 食落有阵sake嘅味道肉质好滑 配啲乌鱼子碎 咸香 👍🏻寿司环节 我只重点讲几件 其他都好食的白虾仔🍣可能因为我钟意食虾 呢件睇落唔似虾嘅寿司 好甜又软糯𩽾𩾌鱼肝配西瓜奈良渍 鱼肝好滑上面配左块西瓜渍物 出奇地好夹 师傅话呢个又系名物之一 难怪日本花竹虾🍣半生熟 甜而爽 中间有少少虾膏海鳗🍣底面烧过 脆
因为我哋惊中伏🤭所以第一次都系试吓佢个$880

寿司环节 我只重点讲几件 其他都好食的

日本花竹虾🍣
半生熟 甜而爽 中间有少少虾膏

海鳗🍣
底面烧过 脆焦香 一般食出边的鳗鱼都会配个好浓嘅汁 有啲铺会做到好咸 但呢度配黑椒又出奇
地夹㖞👍🏻

黑糖玉子烧🥚
食落唔似蛋 口感似芝士蛋糕 面头脆脆地 唔系好甜 很好的结尾💯

最后有汤同埋自家制嘅奶茶雪糕 大满足。埋单𠮶阵同经理倾咗阵偈 佢话餐厅嚟紧会做七折 超抵😮一定会再访 下次打算试埋佢哋嘅主餐牌同埋lunch~
羊肚菌茶碗蒸
沙甸鱼卷