2022-10-20
近期好多人去潮拜嘅 BluHouse 有分两边,一边系比较 Food Hall 风格,我地今次去左嘅系另一边:The Dining Room by BluHouse,系比较餐厅风格,入面环境好宽敞舒适,当时佢仲可以畀我地自带一枝酒,咁我地就拣左嚟自 Cos d’Estournel 嘅 Pagodes de Cos,一枝味道上比较有份量嘅法国酒。 佢本身有晚市套餐嘅选择,但系我地最后都系拣左 à la carte , 睇下睇下.... 最后叫左小牛全餐 先嚟头盘拣左 Battuto di Vitello Piemontese 鞑靼小牛肉(Veal Tartare),餐厅用嘅小牛肉系嚟自意大利西北部 皮埃蒙特(Piedmont),系一个出名出产高质牛嘅产区,肉味浓而且脂肪相对地低,用嚟造 鞑靼 系最好不过,配上 Ricotta 芝士,上面仲加左菊芋同鱼子酱,一次过就已经食到好多唔到嘅味道同口感。 之后 pasta 就拣左佢地嘅招牌菜 Cappelli Alla Genovese,佢地自家制嘅小牛 Cappelli 意大利面配洋葱汁、Provolone del Monaco 芝士、鸡油菇
之后 pasta 就拣左佢地嘅招牌菜 Cappelli Alla Genovese,佢地自家制嘅小牛 Cappelli 意大利面配洋葱汁、Provolone del Monaco 芝士、鸡油菇 同埋 粟子 再一次系 味觉同口感嘅多重享受,特别喜欢佢上面加左粟子,好香得嚟又有完全唔同嘅口感。
主菜就拣左 Costoletta di Vitello Alla Milanese, 米兰风小牛扒,用嘅都系皮埃蒙特小牛, 而米兰风其实即系 炸薄切扒 嘅意思,成块面咁大嘅连骨小牛扒,放入薄薄嘅鸡蛋同面包糖之后炸熟,夹埋芝士同火箭菜, 讲真其实真系好耐无食过 近乎 well done 嘅牛扒,始终系熟左,同脂肪比较少同埋薄,肉味就一定无好似平时扒房锯扒咁爽喇,但系炸到刚刚好, 好脆好香嘅肉又系另一番风味。
最后甜品就拣左 Tiramisu al Pistacchio, 系一杯 Tiramisu 上面加左一块有开心果嘅脆脆,同佢其他菜色一样, 都系用一啲脆嘅野加入一啲软嘅野度增加层次同口感,佢呢个 formula 基本上都无乜输喇,呢个都系水准之上。
点菜嘅时候,本身仲谂紧惊唔够食要加单,最后系饱到不能。 如果考虑到环境、质素以及份量,虽然唔算平,但都算抵食。