2013-11-27 1014 浏览
当晚我地公司一行廿一人,包左两围枱黎到呢一间西贡富雅海鲜酒家,试完之后想强烈推介!首先讲讲个环境,因为我地系公司同事聚餐,所以都希望有个静d既环境食餐饭。事前电话联络已经知道佢地有两间大房,每间有三张枱,于是预早book定佢地其中一间房既两张大枱,而当晚间房第三张枱都只系一家四口,所以环境方面一d都唔嘈杂,非常适合我地一大班人聚餐!如果大家去的话,一定要揾厨房大佬冯师傅!因为系公司活动晚饭,所以要睇住个budget,亦都因为咁,同厨房大佬倾个菜单倾左好多次,但系佢俾我烦左接近成个月都仲好好耐性!仲劲周到帮我地设计个菜单,好细心帮我地谂点样可以抵食d!!亦都满足到我地既要求,菜单有晒我地想要食既菜式!价钱方面,佢地比入选米芝莲的平成半,但味道同事认为更佳!份量亦都完全冇打折头,全部大大只!睇下面d相就知!因为只可以upload八张相,所以补充下除左相入面既食物之外,其实当晚每围仲有白灼基围虾、海鲜汤同埋两碟菜,真系非常抵食!当晚餐厅其他伙计服务都好好!唯一不足系可能因为佢地太忙,所以当晚准备左庆祝同事生日既两个天使蛋糕系需要自己问厨房拎,之后自己放d焦糖脆脆上去个蛋糕度同埋最后"上菜"。
果皮蒸大连鲜鲍鱼
蒜茸粉丝蒸元贝
花巴两食 - 1. 炒球
上汤龙虾+伊面底
椒盐濑尿虾
花巴两食 - 2. 头骨腩
避风塘炒蟹
咸鱼鸡粒炒饭
当晚餐厅其他伙计服务都好好!唯一不足系可能因为佢地太忙,所以当晚准备左庆祝同事生日既两个天使蛋糕系需要自己问厨房拎,之后自己放d焦糖脆脆上去个蛋糕度同埋最后"上菜"。蛋糕自己"布置"同"上菜",自己亲力亲为其实更加好,所以问题不大。不过如果大家系两个人去既,就要预左你既蛋糕系唔会系你既一声令下,惊喜地出现系你既朋友面前,因为系要自己"离场"去拎既...!而且佢地亦都好好咁配合我地演出,又有侍应哥哥帮我地入房前点蜡烛(因为怕俾风吹熄,所以入房前先点!),又有侍应姐姐帮我地系"出场"前熄灯令其他人配合去唱返首齐齐整整既生日歌!所以对于服务黎讲,真系非常满意!
2013-11-02
花巴两食 - 1. 炒球