2017-07-27 89 浏览
星期一去咗长沙湾道买啲嘢,跟住经过有间火锅店见到有好多报道贴左系间铺头嘅门口,所以停咗喺度望咗阵。见到好吸引,所以走左入去食火锅。呢间火锅店出名系黄金芝士鸡煲。但系因为我朋友话芝士会太腻,两个人食唔晒,所以我哋叫咗去另一种特色火锅-火焰麻辣鸡煲。估唔到佢哋呢个麻辣鸡煲都好有特色,因为首先佢哋要煮滚咗个鸡煲,跟住点火落啲鸡度,好似用明火咁样烧下烧下跟住再落啲辣汁落去煮煲等多一阵。𠮶啲麻辣鸡香味就已经系一震震咁样一漂入我个鼻𠮶度啦。其实我已经急不及待想食架啦。但系个服务员叫我地等多阵,因为啲鸡未熟晒。等咗一阵服务员一打开𠮶个盖,我就即刻夹咗嚟食啦。其实个鸡都几滑,唔错。同埋佢𠮶个麻辣酱汁我觉得真系几香浓架,好味。之后我哋叫咗好多嘅食物,重点要讲讲佢𠮶个韭菜饺同埋牛肉片,真系一绝啊!记得一定要叫!总括嚟讲呢间铺头个环境唔错又干净又光猛,仲坐得几舒服添。啲服务员态度又非常之和蔼可亲,同埋就算几忙都系笑笑口咁架。咁都真系几好嘅,因为食火锅最惊就系见到啲职员黑口黑面架嘛。以下就系我地叫嘅嘢食:鲜炸响铃$48-呢个自家制嘅鲜炸响铃,非常之脆,好有口感,因为比一般嘅系响铃厚少少,仲有香香地嘅豆香味。鲜
火焰麻辣鸡煲

鲜炸响铃

鲜制四拼饺$88 -呢四种饺,都系皮薄馅靓,非常之新鲜同好食。重点介绍佢嘅韭菜饺定要食,因为d韭菜又香又甜,正到爆!
鲜制四拼饺

特级雪花肥牛(小)$98-雪花肥牛都切得厚厚地,d肉质有弹牙感,最紧系个汤到煮一煮之后,啲牛肉加埋啲麻辣味,真系非常正。因为啲牛肉好有牛肉味,仲香喷喷。
特级雪花肥牛(小)

油麦菜(半份)$22-啲油麦菜都非常之新鲜同脆。可以叫半份,如果两个人食就啱啱好啦。
油麦菜(半份)

翡翠苗(半份)$22-都系非常新鲜,而且甜。
翡翠苗(半份)

washi鲜墨丸$78-鲜墨丸非常之弹牙,而且有wasahi汁系中心,味道都几得意。
washi鲜墨丸

火焰麻辣鸡煲
鲜炸响铃
鲜制四拼饺
特级雪花肥牛(小)
油麦菜(半份)
翡翠苗(半份)