圣诞大歺想食啲特别啲既野,唔想成日都系据扒或食risotto果啲,系openrice睇左好耐,最后决定食呢间非一般西班牙菜。对西班牙菜既印象通常都系西班牙海鲜炒饭Paella同小碟Tapas,但呢间餐厅就打破左故有既传统,菜式系特别设计,非常创新。至于好唔好食,其实就好见人见智。圣诞节正日反而冇乜客,餐厅系地牢入面,环境布局走品味路线,但灯光实在系太暗,圣诞节泥讲就欠缺咗一份生气。圣诞大餐餐牌fix 死左,乜都唔洗简,$588 十道菜,餐牌只有西班牙文,唔系好睇得明,由于唔知系乜,所以对每道菜都好期待。一般既Sangria一定系红酒做底。但佢既Sangria就有4种:red, white, rose, sparkling,非常特别。叫左杯Sparkling, 有惊喜。酒味浓得泥唔会苦涩,甜度刚好。有时一啲冇水准既Sangria用得太多糖水开稀啲红酒搞到杯野好淡,但佢就好明显落足份量。通常Sangria都系落苹果同橙粒,但佢系用柠檬同青瓜,饮落有种清新既感觉。Cocktail: Zafran Special失望,望落去就几靓,用红莓汁做底。可惜饮落去味道太淡,甜又唔系甜,酸又唔系甜,酒味

Cocktail: Zafran Special
失望,望落去就几靓,用红莓汁做底。可惜饮落去味道太淡,甜又唔系甜,酸又唔系甜,酒味又唔系浓,形成左一种唔知佢想点既感觉。

火腿
好味。排得好靓,食落好干身,好够香。

鹅肝Lollipop
特别,但食落去有种唔知食紧咩既感觉。1粒小小嘅鹅肝酱粒出面沾满咗好新鲜嘅开心果碎粒。佢系用1枝长竹签插住,但由于质地太软好快就跌左落泥。质感就似食紧一粒好滑既朱古力mousse, 但味道变左系鹅肝酱,唔咸唔甜咁,有啲怪。

海鲜沙律
有惊喜!其实望落去真系唔知咩泥,但一食落口就食到新鲜刺身味。所有食材都好新鲜,入面包括有带子,牛油果,旦。所有野切成细粒。酱汁既味道并唔会盖过左其他材料,反而令佢地味道更特出,海鲜好鲜甜,配合牛油果同旦,味道出奇地夹。

炸薯波
赞!有2粒系烟肉,2粒系野菌。虽然系炸,但一啲油腻感都冇。出面层炸皮好够薄,脆得泥唔会硬。入面既薯溶热辣辣,口感非常软滑,味道浓郁。

八爪鱼
味道非常之怪。八爪鱼大大粒,上面有一层海胆味既mayonnaise,下面就有一层南瓜溶。呢三样野放埋一齐摆入口无论口感定味道都唔太匹配,而且仲有啲干。海胆味mayonaise食唔出有海胆味而且仲几难食。个人认为呢道菜太花巧,反而浪费左八爪鱼本身。咁新鲜既八爪鱼其实用返一般油浸既做法已经可以好好味。

辣肉肠
普普通通。浓郁同浓烈有时只差一线,佢既肉肠味道非常之浓,浓得有点烈。而且辣油好呛喉,食落唔太舒服。

火鸡串
几好味。烧得好有心机,火候控制啱啱好,火鸡肉一啲都唔会干而且仲几滑。食落有香烤味。

餐厅招牌菜:西班牙式乳猪
非常有惊喜。骤眼望落去咪普通中式乳猪,点知一放入口有"哗!"一声既感觉。非常幼滑juicy,脆皮同肥膏同肉既比例非常好。皮好薄,脆得泥唔会硬,好有口感,肥膏既厚度比层皮厚小小,充满油香。至于肉既口感非常淋滑,唔会好似有时啲火候控制得唔好既中式乳猪咁食落干憎憎。配上佢特制既烧汁巧妙地将味道升华。佢仲有另一款酱汁:苹果汁。唔系饮果啲,系苹果酱汁。质地好杰身,好清香嘅苹果味,非常天然,好好味。相信呢度小小既苹果酱汁已经用上左好多好多苹果肉。至于呢款汁同烧肉夹唔夹,我就觉得一配,就咁食啲苹果汁好味啲。食到呢度已经非常饱济,只系食到一嚿然后已经食唔落。

甜品:云呢嗱雪糕配香橙白朱古力汁
雪糕太过溶,似系食紧mousse多啲, 但唔知系咪西班牙式雪糕喺咁㗎呢。不过味道真系一流!香橙朱古力汁非常细滑,味道唔会过甜。连唔中意食橙味朱古力既我亦出奇地将佢食唒。

侍应好有礼貌,但唔够细心。点火鸡串嘅酱汁我都未开始用,佢就已经极速收走左。

食得出大厨对食物质素既要求,亦感觉到佢花左好多心思系每一道菜,更睇得出佢唔只当食物系食物,仲当佢地系艺术品咁,追求更高既层次。虽然话就话系西班牙菜,但有部分菜式似乎系走分子料理果边,始终啲咁新颖嘅嘢未必个个like。呢个价钱食咁上等嘅菜式唔算太贵,未试过嘅可以一试。
云呢嗱雪粒配香橙朱高力汁
吞拿鱼面包
鹅肝酱lollipop
风干火腿
海鲜沙律
Zafran special, Sparkling Sangria
2014-12-25
庆祝纪念