2021-10-06 152 浏览
咁快又到6:30pm 又系晚餐嘅时间想去打边炉又唔知去边间好上网揾一揾见到好多人都推介位于元朗呢间嘅火锅馆,即管试一试门口见到装修已经有80年代嘅茶记风味,门口望入去地方都算宽阔,坐得舒服门口嘅布置同poster都非常吸引时间尚早,所以人流并不多,吾驶等位就有得食,当我食完大约8:00门口已经要等位地方宽敞冷气有足够怕冻嘅朋友一定要带件外套墨鱼炸油炸鬼$58,呢个小食非常好味将油炸鬼切开一半然后将啲墨鱼滑再让入去再拎去炸上面仲要铺满好多蟹子咬落去口感一流外脆内软,咬落仲听到松脆嘅声音我喺出边都食过类似呢款小食但系呢间系最好食嘅刚刚炸起,热辣辣花雕醉鸡锅$218 (一只鸡),材料非常充足,见到红枣杞子淮山嘅份量都好多,煲下煲下味道出晒嚟,令汤底非常香浓再加埋醉鸡入边嘅酒,令到汤底香味浓郁汤一滚全部到晒入去,鸡嘅size亦都非常大只半份大鱼卜$30 ,非常新鲜一啲腥味都冇爽口弹牙鸡腰子$35,未必个个都会钟意食鸡子,而我就觉得系以形补形其实鸡子系滋阴润燥,好有益的未必个个都会钟意食鸡子我最钟意呢个口感一咬就爆出嚟爆浆嘅感觉好特别, 口感软滑有少少似蚝全份珊瑚蚌$98,珊瑚蚌嘅口感系好爽,食
咁快又到6:30pm
又系晚餐嘅时间
想去打边炉
又唔知去边间好
上网揾一揾
见到好多人都推介位于元朗呢间嘅火锅馆,
即管试一试
然后将啲墨鱼滑再让入去
再拎去炸
上面仲要铺满好多蟹子
咬落去口感一流
外脆内软,咬落仲听到松脆嘅声音我喺出边都食过类似呢款小食
但系呢间系最好食嘅
刚刚炸起,热辣辣
花雕醉鸡锅$218 (一只鸡),
令汤底非常香浓
再加埋醉鸡入边嘅酒,令到汤底香味浓郁
汤一滚全部到晒入去,
鸡嘅size亦都非常大只
半份大鱼卜$30 ,非常新鲜
一啲腥味都冇
爽口弹牙
鸡腰子$35,未必个个都会钟意食鸡子,而我就觉得系以形补形
其实鸡子系滋阴润燥,好有益的
未必个个都会钟意食鸡子
我最钟意呢个口感
一咬就爆出嚟
爆浆嘅感觉好特别,
口感软滑有少少似蚝
全份珊瑚蚌$98,珊瑚蚌嘅口感系好爽,食到好满足,其实系海参嘅肠脏
也属于大型嘅贝壳类
肉质鲜甜