今日嚟咗东方文华酒店出席工作上有个cocktail event,发现到活动中serve的finger food系做得非常精致,忍不住要share一下! 今晚供应的小食大概有5,6款,每款差唔多都只系手指公再大一点,非常细粒可爱。首先系橙色呢粒,系三文鱼做主题。上面有金箔包住𠮶点金粒,其实系一粒三文鱼子!下面橙色嘅就系烟三文鱼加少少酸忌廉,一啖入口感觉非常之夹,好和谐。另外仲试咗依款牛肉卷,小小的一件,烧牛肉的牛肉味竟然是非常之出,好香又有肉汁,而且好像是轻轻带点点的芥辣,不错,就是可惜是太细件了一点。甜点代表系无花果挞,系比较特别少见嘅fruit tart。有一种好似日式寿司咁嘅,其实系好似细好微型嘅加州反卷,但系又比一般外面嘅加州卷系好味好多。然后仲有一种鱼子酱多士,上面有一点点鱼子酱,下面系意大利面香草包,中间系少量嘅酱,合在一起,味道系非常之和谐,唔错嘅。今晚虽然在应酬中,但能够一次过试到几款平时黎文华酒店食饭都试唔到嘅finger food,又实在系件令人开心嘅事,希望下次再有机会黎啦。

甜点代表系无花果挞,系比较特别少见嘅fruit tart。