呢日见有Coupon,就用外卖自取App买Lunch,冻冻哋食个汤面,暖下都好😊。餐厅喺长沙湾保安道附近,招牌一啲都唔显眼,但好多人喺餐厅入面食紧,目测餐厅都唔细。我一去到餐厅,外卖就已经Ready,但店员态度好鬼Hea😑。外卖包得都算稳阵,拎到返去无倒泻。本身惊来回路程都成十几分钟,啲粉会浸到淋哂,点知餐厅个外卖盒设计系两层,将汤同面及𩠌分开,好贴心👍。餐厅主打泰国粉🇹🇭,平均$3x碗。汤底可拣泰国清汤或冬荫公,而面嘅选择都多,有米粉、金边粉、越南檬粉同米线等等。另外,餐厅亦都有卖饭同小食。我要咗炸虾丸汤檬($33),加猪颈肉($9),总数$42,但我拎外卖时发现堂食好似贵啲,而张单都打要$48😳。唔通餐厅唔记得改App上面个价钱?冬荫公汤好好饮🤤,好浓味,唔酸,但辣度十足,愈食愈辣,BB辣度嘅我食到流哂鼻水,咀仔可能都踵咗。不过无所谓,因为我觉得个汤底好正,配檬粉食一流!如果搭啲芽菜就好喇。至于𩠌料方面,我对于佢所谓嘅炸虾丸大为失望😞,我预期系好弹牙,食到虾肉𠮶种,或者最起码有虾胶...。但呢粒好明显系沟咗蟹柳丝嘅炸鱼饼/蛋,完全同虾🍤扯唔上关系,不过都唔难食嘅。另外加钱要嘅🐷猪颈

至于𩠌料方面,我对于佢所谓嘅炸虾丸大为失望😞,我预期系好弹牙,食到虾肉𠮶种,或者最起码有虾胶...。但呢粒好明显系沟咗蟹柳丝嘅炸鱼饼/蛋,完全同虾🍤扯唔上关系,不过都唔难食嘅。另外加钱要嘅🐷猪颈肉就几好食,唔会太肥,但得五细嚿,唔系好够喉,又有啲唔抵。

总括嚟讲,呢碗冬荫功汤檬系值得好评嘅,主要系个汤底同檬粉都好食😋,而且大大碗,一定够饱!虽然个汤好惹味,但都几重口味,建议饮可乐解解佢。题外话,我明明喺落单时写咗走葱,点知打开后我发现劲多葱😡,搞到我要嘥时间夹出嚟。
2020-03-05
外卖自取