2018-12-04
天气凉凉地,最岩食d热辣辣既野暖下个胃!于是男朋友提议去一间叫<味仟食店>食煲仔饭,佢话呢间店虽然细,位置偏僻,但卖既煲仔饭比较特别,用炭炉烧出来,所以d饭特别香。听佢介绍到咁好,唔试下真系对唔住自己一去到就已经见到有几个人排队等位,再望望店面,原来店既面积较细,骤眼望望,最多应该只能坐到十多人,所以客人要来吃的话,就要比d耐性等等了。系等待既过程中,店外已传出阵阵香浓既煲仔饭饭香,令人垂涎三尺🤤幸好,等左约十五分钟就有位了!由于男朋友不太饿,所以叫了窝蛋煲仔饭($60),而我就叫了鲜鸡煲仔饭($60),如果想另加𩠌的每款加$8就可以了!点完菜后见到隔离枱既菜炒得好香,于是我地亦另外再点了腐乳炒通菜($48)果然,佢既煲仔饭跟出面吃到既截然不同,由于煲仔饭并非沿用一般既煮法,而系即叫即煲,使用炭火烧热,所以饭香特别浓,米饭特别松软,而最特别的系煲仔饭既饭焦,食落口脆脆的,要把时间,火喉控制得好而又唔会令整个饭㶶实在不容易,食落去真的完全感受到厨师既用心烹调!总括黎讲,呢种用心经营既小店现在少之又少,煲仔饭够传统够好食,价钱又合理,下次再入元朗的必定再黎
窝蛋煲仔饭
鲜鸡煲仔饭