2015-08-28
下星期公司聚餐原本选左呢间餐厅,不过同佢地book张枱仲复杂过咩咁 真系老土啲都要讲句刘华金句啰!!事缘前日Call去Book位for 20多人食Lunch, 有位L?o哥仔话要落订, OK fine, 今日中午就去落订啦。点知佢话20几人算小型Party,「公司政策」话点餐只能选餐牌上最贵果3个Set lunch, 理由系公司难预食材,兼且我哋拣咗其他人无得拣 (心谂: 咩料呀,我真系从来无听过咁嘅公司政策wor),仲有话到时个waiter难认人wor。听到佢咁讲,虽然开始有啲火,但我都保持慈母一样的克制,心谂: 好,行多一步支持小型企业。于是我话可以叫同事点定餐先,等佢可以预定食材喇~ waiter认唔到人亦可以揾我,佢都坚持拎个「公司政策」出黎继续讲!我心谂我哋有选择的权利,又唔系唔俾钱,又唔系搞到厨房预唔到食材,所以,佢上述的理由我完全接受唔到啰。如果佢的「公司政策」系唔想做我生意大可以早啲讲啰!!但佢条友在电话度完全冇提过果啲「政策」,等我山长水远去到俾定时先咁讲。唔想做生意早响啦!唔系一定要食呢间野,佢又唔系一定要做我地生意ge,不过有咩都可以系电话度老老实实讲清楚先啰,大
唔系一定要食呢间野,佢又唔系一定要做我地生意ge,不过有咩都可以系电话度老老实实讲清楚先啰,大家好做野啰。而家搞到咁,服务体验仲worse过的士拒载。