2012-01-08
小弟一向都唔多会为咗食等餐蒙,因为真系觉得无咁嘅必要,香港遍地美食,食少间唔系咩大问题,不过,今次嚟「等」第一肠粉却系带点无奈,事出必有因。事缘10月尾,见网站推出第一肠粉嘅团购,内容系$10即购「第一肠粉专门店」8 选1 单拼肠粉一碟$19再加冻豆浆一杯$5(总值$24),而小弟因返教会都算常出没太子区,当食早餐都好,额外加多少少嘢当食晏又得,再者限期由11月1日去到至1月1日,相信好易用到,所以就买咗两张,结果,都系自己唔好,拖吓拖吓到咗最后一日,唔用唔得,就拉埋老婆一齐试试佢啲肠粉。原本佢晌该区都唔算好出名,只因自称为「第一肠粉」,所以有啲话题性,食客都唔算多。点知最近成为米芝莲推介,食客蜂拥而至,排个不奕乐乎。依日,已经专灯晏啲先嚟(2:30pm左右),都系有条小人龙,都系𠮶句啦,无谓排,外卖两客肠粉拎走食算数!虽然唔系排入场,但等外卖都要等咗近廿分钟。我留意过,如果我有跟埋去排队,我走时应该排晌我前面嘅人都有要排多几个人先到佢哋,相信排足30分钟走唔甩。仲要唔系一叫就有得食,可能又要等10多、20分钟先有得食!招牌第一拉肠能够谂到以菜甫、肉燥做馅,都算佢第一啦,不过,既然起名
招牌第一拉肠
能够谂到以菜甫、肉燥做馅,都算佢第一啦,不过,既然起名为「招牌」,必定系店家认为全店最好,令食客一试难忘。讲真,饮食多少带点主观,而我就觉得只可以叫唔错。先讲皮再讲馅,肠粉皮拉得的确薄,睇到条肠粉透馅就知佢皮薄,但透馅唔代表一定系上佳,个人觉得系花招,因为包出嚟嘅肠粉只系面薄底厚,咬感唔均匀;而且唔觉话好滑身㖞,当然,依个可能多少同我唔系即食有关,所以唔入佢数住。馅料方面,菜莆搭肉燥做馅,我就觉得几出色,味道突出够惹味,菜甫多份脆口感,只可惜馅料偏少,而且唔系三条肠份都落料咁平均,底下其中有一条肠份真系无乜料添!
依个猪润肠,我谂都可以用失望嚟形容。依个肠粉落馅仲衰过上面𠮶盒招牌第一拉肠,一打开个盒,以为其中一条肠粉啲猪润甩晒出嚟,原来直情有条肠粉系无落猪润嘅,即系纯斋肠,师傅求其执番两块猪润落盒度就算,因为如果包得好哋哋无理由啲猪润会甩到出嚟,真系肠粉新食法。此外,面面𠮶条肠粉系得一块猪润咁大把,还好,料靓,黄沙润做爽口既滑,带些微姜汁香,一啲臊味都无,算是一点点安慰。同样,厚薄鸳鸯皮问题超严重,一啲滑溜感都食唔出,只系一口软糯嘅粉团感。
据说米芝莲对一间食店嘅评分,会透过几次造访,既然获得米芝莲推介,相信水准有番咁上下稳定,但点解小弟一食个水准就有咁大落差?唔好彩?定水准确系跌到咁差?相比起早期各食家所贴上嘅肠粉相,真系有退步嘅迹象。整体对此店嘅评价系,馅料得但份量少,肠粉薄但包得衰,如果佢唔系叫「第一肠粉」,仲要系「专门店」,我应该会俾个OK佢,但依家咁,个人觉得只值得俾个喊脸啫!