2017-05-21
桑拿蒸系大6食得多,蒸完不用点酱,系以食材鲜甜为原则。今次有幸香港首吃,而感觉应该会系健康尐,安全尐。以上太致上系今日嘅食材,睇落极为新鲜,价钱可能系贵尐,不过又龙虾,生蚝,鲍鱼,蛏子,蚬同蚬,食海鲜嘛,五个头收4000,人均八佰,其实好味嘅都唔算贵,又谂蒸出来,点都系好食,好难会唔好食,点之⋯⋯⋯第一蒸,第二蒸都系唔记得叫乜蚬,蚬黎讲,好似食咗四种唔同嘅品种,食完肯定安全,健康!因为蒸得过熟,鲜甜欠揍,好听尐叫弹牙,其实系好肯「韧」。个扇贝有点惊喜,惊喜只系松露酱,非常之香。而老问题此终系『韧』,就连条裙边就好似𡁻香口胶一样。你会不停睇度过『韧』字,因为无乜其他字可以形容。龙虾一人半边,肉够弹牙,鲜甜,唯一唔「韧」。哈,生蚝都「韧」真系估你唔到。不知名酱汁,酱汁无特别提鲜,蛏子都系「韧」。Loop....不知名酱汁,酱汁无特别提鲜,而鲍鱼都系「韧」。梅菜肉丸,呢个蒸个龙都唔会韧,收货。芥兰一碟个粥反高潮,最好,因为他们明白,南瓜粥绝对系唔会唔好食,又唔会过熟。在香港食环嘅指标下,食物一定要切底煮熟,呢度一定做得到!但我不是食家,食完只能说一个字 ~「韧」若果钟爱𡁻 香口胶,咁呢到绝对
今次有幸香港首吃,而感觉应该会系健康尐,安全尐。
第一蒸,第二蒸都系唔记得叫乜蚬,
蚬
蚬2
蚬黎讲,好似食咗四种唔同嘅品种,食完肯定安全,健康!
因为蒸得过熟,鲜甜欠揍,好听尐叫弹牙,其实系好肯「韧」。
黑松露扇贝
蚬3
你会不停睇度过『韧』字,因为无乜其他字可以形容。
南非龙虾
龙虾一人半边,肉够弹牙,鲜甜,唯一唔「韧」。
蚝
哈,生蚝都「韧」真系估你唔到。
蛏子
不知名酱汁,酱汁无特别提鲜,蛏子都系「韧」。
鲍鱼
肉丸
梅菜肉丸,呢个蒸个龙都唔会韧,收货。
芥兰
芥兰一碟
粥
在香港食环嘅指标下,食物一定要切底煮熟,呢度一定做得到!
但我不是食家,食完只能说一个字 ~
「韧」
若果钟爱𡁻 香口胶,咁呢到绝对要试一试。