2024-06-10
💮熊妹同富妹好耐无食过韩国菜, 来到尖沙咀地段,相信《OPPA Coffee Bar Restaurant 》系韩国美食街金巴利道街知巷闻,出名溶岩芝士炒饭🍛。📌店铺格局就系韩国风🇰🇷,有多部电视机📺挂在墙上播放著韩国音乐🎵🎶。多张四人木枱,可合并做多人大枱聚餐,枱与枱之间都好阔落,熊妹食饭最主要坐得舒服。📌餐牌有多款韩国地道美食,炸鸡、泡菜饼、炒年糕、紫菜包饭、拉面、芝士蛋卷、炒粉丝,仲有好多铁板芝士产品,当中火山蛋浆熔岩炒饭更系香港首间推出,所以咁受欢迎👏🏻。📌饮品方面,仲有韩国米酒,韩国汽水,韩国啤酒等等。炒年糕,$148有原味辣炒年糕,fusion卡邦拿口味及传统酱油味。熊妹同富妹觉得始终原味最好味。想女主上身一定要点辣炒年糕,因为一般韩剧女主角👸🏻都必有一幕在街头拎著一碗热呼呼辣炒年糕同朋友们👯♂️或者OPPA👦🏼分享一齐食。加入了多款蔬菜,红萝卜丝🥕,洋葱丝,炒起一碌碌粗年糕,又有数片鱼糕片🍢,韩国地道辣酱汁味道好顶隐🌶,辣得黎又有丁点甜味的余味,系一份令女主们爱不释手💕的韩国街头小食。甜辣无骨炸鸡(半份),$208食韩国点能够唔叫炸鸡呢?炸鸡都有多款口味,熊妹同富妹都一致
炒年糕
炒年糕
甜辣无骨炸鸡(半份)
食韩国点能够唔叫炸鸡呢?炸鸡都有多款口味,熊妹同富妹都一致认为甜辣味系最出色👍🏻。
韩国炸鸡一般分有骨同无骨,有骨就可以噀下骨🍗同埋炸到有肉汁啲,无骨炸鸡就啖啖肉,咁始终啖啖肉唔洗吐骨系吸引啲。
甜辣无骨炸鸡
另外,仲有一堆粗薯条🍟叠底,沾上甜辣汁一齐食了滋味。
炸紫菜包饭
紫菜包饭食得多,炸紫菜包饭真系未食过。原来系釜山独有口味,仲要即叫即包好新鲜,唔系隔过夜卖剩菜。