2021-05-17 1023 浏览
耐冇食过韩烧,所以就嚟到呢一间系尖沙咀帝国中心嘅韩珍。之前有朋友介绍过,仲要系由韩国人主理,相信质素都唔差☺️ 当日七点几去,几旺场,仲见到有唔少韩国人食。餐厅抽风系统几好,唔会有好大阵油烟味,座位都几寛落。前菜韩珍有好多前菜,有六小碟:鱼糕、泡菜、辣酱鱿鱼、茄汁肠仔、杂菜、沙律,六小碟可以refill😍 同埋生菜(叫烧肉送一份)。我最钟意食辣酱鱿鱼,佢唔会太辣,有浓郁蒜头味😆,仲有啲芝麻调味,鱿鱼爽口,好好味,我仲refill咗碟。蜂窝五花腩 $150五花腩腩肉层次分明,可以见到有一层脂肪一层肉。餐厅特意割到蜂窝纹,烧起上嚟就更加靓同多脆边😛。我会建议五花腩烧耐少少,等啲肥膏烧到脆香,入口仲带啲溶化感觉。虽然五花腩无特别调味,不过本身嘅五花腩已经好香口够肉味🤤,捞埋生菜一齐包住食,就冇咁肥腻。特级牛肋骨 $250牛肋骨好靓,油脂分布都好均匀。餐厅同样割咗一条条嘅坑纹,令牛肉更容易咬。我觉得呢份牛肋骨份量都几大份同厚身。店员好好人咁介绍咗我点样烧牛肋骨,佢提议我原块牛肋骨铺喺炉头上烧,可以保留返牛肋骨入边啲肉汁。烧到大概五成熟,之后先再剪细。牛肋骨冇特别腌制,所以我就点啲麻油、盐,突出

前菜
前菜
辣酱鱿鱼

蜂窝五花腩 $150
蜂窝五花腩

特级牛肋骨 $250
牛肋骨好靓,油脂分布都好均匀。餐厅同样割咗一条条嘅坑纹,令牛肉更容易咬。我觉得呢份牛肋骨份量都几大份同厚身。店员好好人咁介绍咗我点样烧牛肋骨,佢提议我原块牛肋骨铺喺炉头上烧,可以保留返牛肋骨入边啲肉汁。烧到大概五成熟,之后先再剪细。牛肋骨冇特别腌制,所以我就点啲麻油、盐,突出多啲牛味。而且佢嘅油脂分布丰富,所以食落去唔会话好硬或者好韧。
特级牛肋骨

蜂蜜梨汁生牛肉 $180
一般我都好少食生牛肉,不过见佢系一间韩国人打理又出名餐厅,都有信心保证,所以就决定叫佢。生牛肉条够冻同好滑溜,蜂蜜味比较重,会甜甜哋。捞埋雪梨条一齐食,就可以做一个平衡。另外生牛肉嘅麻油都几重,整体感觉几好嘅。
蜂蜜梨汁生牛肉

酱油蟹(配牛油饭) $250/1只
好耐冇食过酱油蟹啦,呢一只蟹都几大只,佢嘅蟹膏都流晒出嚟。酱油蟹嘅酱油味比较甜,食落去蟹膏都好香。另外会配左个牛油紫菜饭,可以捞埋酱油蟹嘅蟹膏一齐食。
酱油蟹(配牛油饭)

蛋薄饼 $0
呢个蛋薄饼系餐厅免费送嘅菜,食落去松厚,有空气感。另外,佢仲有啲甜椒系入边做配料,捞埋烧肉食就无咁肥腻。

总体而言,食物质素都几好同埋价钱上都几合理。我最钟意佢嘅前菜有辣酱鱿鱼,啲韩牛又有质素。所以,我都谂住迟啲再去。即使当日餐厅比较繁忙,店主都尽心尽力去介绍点烧问有咩好食,态度几好嘅。
辣酱鱿鱼
蜂窝五花腩
特级牛肋骨
蜂蜜梨汁生牛肉
酱油蟹(配牛油饭)