2024-09-09
韩国人气吉列猪扒店—轻洋猪扒开到香港!!轻洋2018在韩国开幕,几年间便将分店扩展到80间分店,而香港店亦在上年开幕,朋友系韩迷,当然要来朝圣啦~餐厅开在上环SOHO 区,平日夜晚都好多人帮衬 ,果然大家都好识食!餐厅以套餐为主,主打吉列猪扒,但都有炸虾、鸡扒等其他炸物,一场黎到,我同朋友当然试食佢人气吉列猪扒套餐 餐厅选用韩国产的新鲜猪肉做炸猪扒,所以猪味浓郁,再加上餐厅特别附上多款酱料,包括松露盐、虾酱、wasabi.另外还有甜芥末及炸猪扒酱,可按个人喜好去配搭你最喜欢的味道。 所以有套餐还配上前菜、沙律、饭同冷面,平时日式都是配白饭,但这里还有冷面,很惊喜,配上泡菜汤汁的冷面,口味清新又消腻;而冰凉爽脆又清甜的椰菜沙律,则可以减低炸物的腻感,食多都唔怕漏,这些都可以无限添加,唔怕唔够。 🌟芝士&吉列猪柳套餐($198) 必食套餐,吉列外层炸得金黄香脆,而韩国猪是粉嫩的颜色,猪肉味浓郁,口感松软,吃到猪肉本身的原味道;另外一款是加上水牛芝士,这个一定要衬热食,香浓芝士味,还做到拉丝的效果,配埋一齐食大加分! 🌟吉列猪扒&炸虾套餐($188) 另一款我地拣咗新口味,吉列猪扒配炸虾的
餐厅开在上环SOHO 区,平日夜晚都好多人帮衬 ,果然大家都好识食! 餐厅以套餐为主,主打吉列猪扒,但都有炸虾、鸡扒等其他炸物,一场黎到,我同朋友当然试食佢人气吉列猪扒套餐
另一款我地拣咗新口味,吉列猪扒配炸虾的组合,炸虾都做得好好,大只又口感爽脆,至于吉列猪扒味道较猪柳淡味,但口感则再松化一点,2者各有好处,所以有只拼就最好~ 🍹饮品:青提子梳打/柠檬梳打
这里有不少饮品可以选择,汽水、啤酒、Soju、Highball等都有,我哋就拣咗梳打,2杯都很不错,大杯又清新,而且不甜!最特别我的柠檬梳打,还有咸柠梳打的感觉,好好味!