2020-10-10
星期六晚嚟到红磡崇洁街系因为揾我个旧同事食饭,佢好惨惨猪周末要加班。我哋去咗一间以前午餐成日一齐食嘅🇰🇷韩食小店「食道乐 」,但晚市帮衬都系第一次!印象中小店系由韩国人经营,今次有机会八到原来店主系真.韩国人,所以佢哋全程用韩文沟通,📺电视亦播紧韩国节目。佢哋靠一个后生靓女做楼面帮手,靓女韩文超流利,本身以为佢系韩国父妇嘅女,但应该系店员嚟。题外话,作为女仔嘅我觉得佢活泼、好可爱😍。餐牌简洁清晰,仲有齐中英韩语,选择亦都非常多,各式各样嘅韩菜一应俱全,例如薄饼、水冷面、炸鸡、烤肉、饭卷同拉面等。有选择困难症嘅人遇上麻烦了🙈。先来四小碟前菜,大荳芽菜好入味,我最钟意呢碟。其中有两碟比较少见,包括一碟有豆皮鱼糕,另一碟有薯丝。至于泡菜就好辣🌶!海鲜嫩豆腐汤($78),配白饭一碗。除咗牛骨汤之外,韩国菜好多汤品都会落泡菜,但呢度竟然有清汤海鲜豆腐汤😳,咁就一定要试下啦。汤头浓得嚟又好清,咁讲好似好矛盾,但个汤确实好够味🤤,而且唔油腻、唔缠人,一啖接一啖好快饮哂。海鲜料唔系用上甚么上盛食材,不过胜在份量多,有青口、虾仔同鱿鱼等🦑。海鲜以外,仲有豆腐、蛋同蔬菜。铁板烤牛肉($148),份量一般,
印象中小店系由韩国人经营,今次有机会八到原来店主系真.韩国人,所以佢哋全程用韩文沟通,📺电视亦播紧韩国节目。佢哋靠一个后生靓女做 楼面帮手,靓女韩文超流利,本身以为佢系韩国父妇嘅女,但应该系店员嚟。题外话,作为女仔嘅我觉得佢活泼、好可爱😍。
餐牌简洁清晰,仲有齐中英韩语,选择亦都非常多,各式各样嘅韩菜一应俱全,例如薄饼、水冷面、 炸鸡、烤肉、饭卷同拉面等。有选择困难症嘅人遇上麻烦了🙈。
随烤肉奉上生菜,咁我哋就可以仿效五花腩嘅食法,滋味无比,口感丰富😋。伴旁嘅系韩国大酱,涂啲上块牛肉到能够提升咸香。成件事最紧要就系落手食,咁先原汁原味,不过要注意衞生啊!
总括嚟讲,餐厅畀我嘅感觉好正宗,菜式款式同口味都好地道👍。价钱中矩中举啦,唔算特别平。其实喺短短嘅崇洁街入面都有好几间韩国餐厅,竞争相当大。不过餐厅以食物质素取胜,口碑应该唔错,因为我见有唔少回头客帮衬买外卖🥡!