2025-02-21
上星期同朋友去咗荃湾一间韩国料理餐厅,整体感觉几满意,环境、菜色和饮品都带出浓浓嘅韩国风味。餐厅设计简约又有韩国特色,灯光柔和,氛围几舒服,适合同朋友或者家人一齐慢慢倾计食饭,坐耐啲都唔会觉得迫。半半炸鸡 (蜜味乳酪粉 & 首尔酱油)
可以选择两款唔同味道,外皮炸得香脆,炸得够脆又唔觉得油腻,蜜味乳酪粉甜而不腻带少少奶香,几特别,至于首尔酱油就系咸中带甜,调味非常均衡🍗白切五花腩🥓
肉质滑嫩,脂肪比例刚好,配埋生菜包住食,再加啲韩式酱料,口感层次丰富,香口又解腻。火炙牛🥩
上到枱会再用火枪轻轻火炙,带有阵阵焦香味,肉味重,肉质比较有咬口卡邦尼年糕
浓郁嘅卡邦尼酱同年糕嘅烟韧口感非常夹,奶香浓厚但唔会太腻益力多米酒 & 菠萝米酒🍹
饮品方面,益力多米酒酸甜清爽,好易入口,几啱女士;而菠萝米酒带有自然果香,酒精唔劲,底下加咗蜜桃蜜瓜雪冰🍨
雪冰绵滑清爽,配上鲜甜多汁嘅新鲜蜜瓜波,中间仲有条蜜瓜雪条
半半炸鸡 (蜜味乳酪粉 & 首尔酱油) 可以选择两款唔同味道,外皮炸得香脆,炸得够脆又唔觉得油腻,蜜味乳酪粉甜而不腻带少少奶香,几特别,至于首尔酱油就系咸中带甜,调味非常均衡🍗
白切五花腩🥓 肉质滑嫩,脂肪比例刚好,配埋生菜包住食,再加啲韩式酱料,口感层次丰富,香口又解腻。
火炙牛🥩 上到枱会再用火枪轻轻火炙,带有阵阵焦香味,肉味重,肉质比较有咬口
卡邦尼年糕 浓郁嘅卡邦尼酱同年糕嘅烟韧口感非常夹,奶香浓厚但唔会太腻
益力多米酒 & 菠萝米酒🍹 饮品方面,益力多米酒酸甜清爽,好易入口,几啱女士;而菠萝米酒带有自然果香,酒精唔劲,底下加咗蜜桃
蜜瓜雪冰🍨 雪冰绵滑清爽,配上鲜甜多汁嘅新鲜蜜瓜波,中间仲有条蜜瓜雪条