2015-08-01
最近朋友搬左黎大角咀,听佢讲话呢头有好多好好食高质数既食肆,各式各样都有,所以我地决定开始系度揾食,今次就由韩国菜开始la~~真系名副其实既小店,舖头细小,座位得10个到,但正因为咁,老板就可以同我地沟通多d,服务都好d,食材都肯定新鲜d。一般韩国都有昆布汤供应,呢间小店也不例外,热腾腾的昆布汤完全冇用任何肉类加入烹调,只系用本身既昆布同蒜头带出其清新味道,随便一夹都有大量既昆布,材料十足!热辣辣金色煲装满超过烹调2小时香喷喷既牛肋骨,炆得相当入味,夹几下骨头同肉自动分开。只有顶层及肉与肉之间有少许肥膏,肉质嫩滑有咬口,一d都唔韧。份量亦够多,每件大小相唔多,毫不吝啬。牛肋骨中大大块红萝卜同白萝卜,入口即融,超淋又唔烂,重点系佢吸sin d牛汁精华之余,萝卜既甜美仲锁左系度,每咬一啖肉汁四射,美味十足~~至于汤汁方面,由于只用肉汁同水煮成,所以极之清甜美味,虽然汤面有点油,但饮落去完全唔觉得油腻,用黎捞饭啱sin…西式猪手就食得多,韩式卤水猪手就真系第一次,卤水汁好香,唔系太浓,肉质有口感、鲜味,肉脂分布均匀,猪皮煮得好弹牙。特别一赞系奉上碟猪手果阵,以为要自行拆骨,点知竟然已经起si
蒜蓉既份量啱啱好,蒜蓉既味道同白菜异常地夹,白菜亦非常新鲜。
呢间隐世美食标榜冇味精,少糖少盐少油,出街食都可以咁健康,我已经觉得正!店长仲要系韩国藉既妈妈,够sin 正宗,价钱合理,抵!!!