2021-07-31
星期日喺尖沙咀行完街原本想食韩国嘢,但行下行下又觉得太热,所以最终转战日本菜🇯🇵。估唔到韩国街入面有间几养眼嘅日本餐厅,「晴空日本料理」门面好光猛,再加上店员见我哋喺门口睇餐牌之际,就主动出嚟介绍。餐厅环境几舒服,简简单单嘅装修,光线充足,有高枱亦有普通枱,而且仲见到「富士山」添🗻。本身有谂过食Omakase,但第一次嚟都系先单点试吓质素如何😛。烧三文鱼沙律($80),🥗沙律同三文鱼刺身成日食,但烧三文鱼就比较少见。三文鱼连鱼皮,肉身偏薄,烧起上嚟好脆。我本身唔食鱼皮,但都建议一定要食埋佢,先食得到份鱼油香。炸豆腐鱼饼($50),鱼饼个样看似普通,不过内有干坤。佢唔似一般鱼饼(即系鱼蛋)咁弹牙🍢,反而入面真系加咗豆腐,所以口感特别得意。鲔鱼腹筋($80),🐟拖罗筋细细粒,边皮位经煎香,鱼肉带点筋带点肥,几有咬口。最为突出嘅系个酱汁,有葱粒有洋葱粒,咸香味浓,惹味。汁煮狮鱼($128),嗯…,朋友指定要食…,原来系狮鱼鲛🙈,好多骨要噒,唔系好啱我。不过个汁同样几好味,所以我食咗少少鱼肉,原来呢个部位嘅肉都几滑。章红鱼薄切($130),章红鱼又名间八,鱼片每块厚薄均匀,肉质细嫩,味道鲜甜,
樱花虾香葱吞拿鱼腩手卷($85),一场嚟度当然要试埋 寿司类嘅出品🍣。手卷影完相就要即刻食喇,如果唔系紫菜好快就淋。我认为手卷略为的骰,不过幸好每个部份都唔错,鱼蓉软绵,樱花虾更能发挥画龙点睛嘅作用🦐,好香。
总括嚟讲,晴空日本料理嘅出品几有质素,同居酒屋唔同,反而更接近 厨师发办嘅级数👨🏻🍳。呢度嘅Omakase卖紧$800或$1,000,算系业界中较相宜嘅选择😉。呢日有幸同老板娘倾偈,感受到佢样样嘢亲力亲为,值得支持啊💪!