2016-04-17
韩国既咖啡文化发展渐渐成熟,近年唔少港人都开始学习当地既选豆同烘焙技术,TOM N TOMS无论系韩国抑或其他地方既分店,设计上都大致相同,简约舒适。香港店位于沙田新城市广场,餐牌上显示除了饮品之外,食品主要分三类:卷饼、吐司和薄饼,好可惜卷饼依加暂时未有提供。Cappuccino:热饮既瓦杯印有咖啡店既logo,咖啡算香滑,完全无苦涩感。甘薯拿铁:甘薯拿铁其实系无咖啡既成份架,味道饮落似系蕃薯奶昔,甜薯味道天然,口感相当香滑,唔似系就咁用搅拌机打碎D蕃薯再加牛奶整成。蜂蜜奶油吐司(跟餐):面包涂左微甜既蜂蜜之后再去烘,烘完之后再系吐司上面唧左D成小山丘既忌廉,上面仲洒左少少肉桂粉,卖相非常之靓,面包烘得外脆内软,尤其系条边,不过如果食晒D忌廉都几肥下。墨西哥鸡肉薄饼 (跟餐):呢个薄饼系即叫即制,所以制作需时。同一般市面食到既薄饼唔同之处系呢款薄饼系用墨西哥薄饼 (Tortilla) 整成,唔系好似大型薄饼专门店食到果D,所以唔会太易饱。薄饼味道唔错,除左芝士同鸡肉之外仲有唔少粟米,芝士份量都几多,拉丝力非常强,唔系咁易切开,对于唔太好芝士既我,落少D芝士会更加好味。朱古力华夫:朱古
热饮既瓦杯印有咖啡店既logo,咖啡算香滑,完全无苦涩感。
朱古力华夫无咩特别,都系普通Waffle上面加D cream,再唧D 朱古力酱咁,不过佢既朱古力酱味道相当香浓,令人会不停咁食。
今次黎因为仲系佢地既试业期,未有得食佢地既卷饼 (pretzel),希望下次有得试啦。。