2024-08-22
今日我地去一间韩式烧肉店,据讲系韩国有超过130间分店,而香港仲系海外首间分店😳一于试下咩料先😌呢度有店员帮手烧,唔洗怕烧㶶/唔够熟/烧得太干,仲有劲多款酱汁同配菜俾你,令每旧肉都可以有唔同味道唔同食法😋👍🏻我就最中意配茖葱同韩国鱼露🤤猪二层肉200g🐷二层肉即系猪五花🐷呢度既猪肉惊艳了我同奴才爸,猪肉唔臊食落仲好juicy,肉汁微甜,估佢唔到😳反转左我对猪肉一般既印象🤣再配上韩国直送茖葱,味道微酸更解腻,赋予五花肉唔同味道🤤猪颈肉200g🐷猪肉味浓且爽口,最后果转系我地自己烧,挂住讲野就烧得耐左🤣虽然较干身但估唔到都一样好味,干得黎微微焦脆更香口😋猪皮100g🐷猪皮已炸过可以直接食,原来真系猪不可貌相🤣睇落平平无奇,但外表焦脆,咬落烟烟韧韧非常正🤤沾上附送既猪皮酱+黄豆粉/咖哩粉,各有风味😋一口烧墨鱼(4只)🐙墨鱼本身冇加调味,烧好后口感爽脆,奴才爸最喜欢点番茄辣酱,甜甜酸酸微微辣好开胃,令墨鱼仔味道更鲜甜😋冻汤荞麦面韩国水冷面系韩国人食烧肉必点既主食,酸汁同芥末酱俾客人自己落,自己调味一定最岩口味😋荞麦面食落爽滑弹牙烟烟韧韧,仲有冰块系碗内,食到落尾仲keep住够冻👍🏻😋韩式鸡蛋羹
猪二层肉200g🐷
猪颈肉200g🐷
猪皮100g🐷
一口烧墨鱼(4只)🐙
冻汤荞麦面
韩式鸡蛋羹🥚
以前食鸡蛋羮既就系烧肉盘边,今次呢个直接一锅黎🤭鸡蛋食落有啲似梳乎厘,松松软软😋
甜米露
第一次饮甜米露,我觉得似酒酿丸子但冇酒味同酸味😋
蜜瓜梳打🍈
奴才爸劲赞,话觉得好有蜜瓜味,唔似化学味沟出黎👍🏻
🤑 人均消费:~$200
🤩 推荐指数:8.5 / 10
📍 餐厅资料:味真 (沙田)
沙田银城街1-2号置富第一城地下G83-G85号舖