2018-12-11
今日放工去咗Times square 行街,行到攰系楼上揾餐厅食饭,咁多选择,最后朋友介绍我去咗呢间韩国首间以蒜为主题溉意大利餐厅,Mad for Garlic。呢度环境几好,两旁都有卡位,可以自成一阁。餐牌上有好多以菜式都加入蒜头,pizza, pasta 加有蒜食过都唔奇,但连甜品都有,真系估佢唔到好啦叫野食先,先黎前菜,蒜香忌廉汁煮鲜活蓝青口,主菜叫咗,招牌意大利薄饼同辣蕃茄汁烟肉意粉。先黎蒜香忌廉汁煮青口,青口好新鲜,肉质好爽口,忌廉汁又香又滑,点蒜蓉包食超正。再黎, MGF招牌意大利薄饼, 内有虾, 菠萝同炸蒜片, PIZZA 又薄又脆, 炸蒜片带有少少甜味, 再加上虾同菠萝, 配搭新鲜。最后辣蕃茄汁烟肉意粉, 内有曲蕃茄同大大片烟肉, 初时以为只会有少少辣, 但原来都几辣下, 如果唔食得辣可以落单时叫走辣,对我黎讲酸酸辣辣几开胃。朋友饭后叫咗杯特饮 Floating ice ball, 里面有雪冰咗嘅西瓜, 蜜瓜同哈密瓜生果粒, 配带有青瓜味嘅梳打水同糖浆, 夏天饮非常消暑。两个人三道菜承惠$541
两个人三道菜承惠$541