2025-01-21
《韩锅酒舍》碌社交平台见到有间韩国40年老店系海外开第一间分店,听讲系韩国深受国民欢迎,餐厅招牌就系解酒汤同牛肠火锅🍲坐落店员就会上拌菜泡菜同萝卜🥕🍲牛肠火锅 (中size $488)火锅入面有一堆牛肠、几款🍄皇帝菜同秘制酱汁,整整一大煲😳一开始见到成pat辣椒酱以为好辣,个汤又红当当,食落觉得完全唔辣,几啱怕辣又想食韩国锅嘅人。火锅用Gas炉即场煮熟食材,汤底滚嘅时候店员会即刻过黎帮手处理,剪到啱啱好一啖食到嘅size👍🏻出面咁冻打个韩式火锅真系一流🥹牛肠外面嘅脂肪本身见到一点怕,点知食落口,脂肪入口即化‼️香浓牛油味令成个味道升华左,脂肪反而系精髓。唔够食仲可以加火锅限定嘅紫菜炒饭🥩牛腩汤 $128餐厅第二个主打就系牛腩火锅,但系份量太大,好彩有个细份嘅牛腩汤😋牛腩采用1++韩牛,食落肉汁丰富,肉质软淋,脂肪和肉质完美结合,口感柔软得黎又有嚼劲。汤底清甜,配埋碗白饭,完美👏🏻🍶餐厅饮品种类主要系韩国烧酒、米酒、啤酒为主🍺岩晒收工后同朋友黎收工后小酌🍻超高楼底令餐厅感觉非常宽落,干净舒服餐厅设有加一服务费📍 湾仔联发街18号地舖(港铁湾仔站 B2 出口, 步行约5分钟)
《韩锅酒舍》
🍲牛肠火锅 (中size $488)
🥩牛腩汤 $128
餐厅设有加一服务费