2023-07-10 968 浏览
8/7/2023继续生日饭去中上环六月新开嘅韩式炸猪扒店。之前见佢六月头卖广告,准备六月中开,已经bookmark 左要去食,因为有我之前喺韩国食嘅炸芝士猪扒。虽然佢喺山上边,不过有电楼梯一路接驳上去,所以都唔会太辛苦,同埋都容易揾嘅。我早过朋友少少到,问咗店员话冇时限,所以俾我入去坐咗先。我哋每人嗌咗一个set,分别嗌咗3号同4号 (炸猪柳、炸芝士猪扒)打算share食。佢每一个餐都有跟:前菜、酱汁;鹌鹑蛋味素白饭,冷面,沙律菜就用细碗装住(可以refill的)另外再加两只炸虾。炸芝士猪扒真系好拉丝 (呢个真系要趁热食),猪扒嘅肉都好淋身,炸粉好薄,一啲都唔会觉得油腻。炸猪柳都好好食,啲肉都仲系粉嫩嘅,有弹性得嚟又唔会太实,朋友觉得相比之下呢个好食过芝士猪扒 (如果要比较的话)两只炸虾好大只,粉浆都好薄,只虾入边好大只同埋弹牙。鹌鹑煎蛋味素白饭,个饭就唔热嘅,我就觉得一般,所以冇refill 呢个 (但系几见到隔篱枱男生嘅话就refill咗两次白饭,可能始终个碗比较细唔够食)冷面带有酸酸地嘅(醋)汁,微凉.我同朋友都refill 咗一次 (如果佢可以再冻啲就更加好)沙律系切碎咗嘅椰菜
8/7/2023

继续生日饭

两只炸虾好大只,粉浆都好薄,只虾入边好大只同埋弹牙。

沙律系切碎咗嘅椰菜,带有少少柚子汁,清爽。

好满意呢一餐,令我怀念韩国。职员都十分友善,有韩国人,亦有本地人 。

我谂我都会想再食嘅,如果我自己去食嘅话,就要食6号啰🤣🤣
2023-07-08