2017-11-05
今日同一位韩粉朋友去金巴利道 – 尖沙咀嘅韩国街去买韩国食品。其实佢屋企附近都有一间卖韩国食品嘅舖头,但佢就系钟意嚟金巴利道,一嚟舖头数量够多,二嚟有啲舖头系韩国人开,够正宗㖞。其实最根本原因系佢有次嚟呢度买嘢𠮶阵见到一个高大威猛嘅韩仔,个韩仔仲问佢路,当时好后悔冇交换电话㖞,自从𠮶次佢就经常嚟买嘢喇……我地行紧去一间韩国食品店途中,佢就突然间停低,指住间餐厅话要食Lunch,𠮶阵12点都未到……原来佢见到有个韩仔侍应喺入面,本来都唔想理佢,不过见到餐厅门口贴咗个menu,上面有韩式pizza,卖相仲几吸引,仲有杂志介绍,就一于试吓。餐厅装潢系一贯韩式简约风格,墙上挂咗几张电影嘅细海报,再加一啲饮料樽做装饰。三部电视播放住韩国MV,每转一个MV韩粉朋友都同我讲呢个组合系咩名,成员有边个,边个最高颜值……无共鸣,哈哈,咁我负责拣嘢食。个menu都几色彩鲜艳,Pizza原来系叫做【熔岩比萨】,有三款口味 - 大酱五花肉、韩式微辣大虾同蒜香鸡肉。叫左【韩式微辣大虾熔岩比萨$198】个尺寸算细,但系厚身,啱啱焗出嚟热辣辣。全个Pizza只有四只虾,虾身晶莹剔透,虾肉爽弹,配料仲有橄榄同埋西兰花
【韩式鲜蚬汤$138】先嚟个蚬汤热一热身,个汤上枱𠮶阵仲系滚紧,够晒滚热辣。
蚬嘅份量都算多,差不多有成20只,而且粒粒都食得出系爽甜,真系鲜蚬嚟。汤就几惹味,有唔少香葱洋葱提味,汤带微辣,食完成个人暖笠笠。
【韩式酱炒牛肉$108】初初以为系韩式辣酱炒,但原来用香葱、洋葱、红萝卜丝炒牛肉。牛肉份量多,整个味道系甜嘅。我觉得适合配饭,不过呢度就冇配埋主食。
服务方面,餐厅虽然叫做Angry Oppa,但韩仔Oppa店员当然唔angry,仲相当有礼貌,用简单英文就沟通到。韩粉朋友觉得佢够大只又够cute,讲嘢声线温柔又厚实。我就觉得食物都唔错,但价钱唔平。餐厅另一种特色食品系韩式便当,排得好精美,好似爱心便当咁,下次可以试吓~