2017-07-19
同朋友行上环摩啰街, 行行企企, 唔经唔觉已行了成个下午, 时间真的过得好快, 睇下摸下的古玩, 同好倾的档主倾多两句, 咁就过了一个下午, 夜幕降临, 才发觉饥肠辘辘, 够钟食晚饭了, 随意入了一间食肆医肚, 原来这间是食韩国菜的, 名叫”雪龙汤”, 估唔到的是随意入的餐厅, 味道真系不俗, 一家要在这里介绍给大家. 这间骤眼睇似西餐厅的韩国菜馆, D餐牌都是改良了的韩国菜, 有传统的人参炖鸡, 有韩国出名的牛肉雪浓汤, 仲有猪肉泡菜锅, 主菜有黑啤猪手, 炭烧猪肉及鸡肉串等等, 菜式都几吸引, 饮品当然唔少得韩国烧酒及韩国出品的饮料啦! 思量一番, 终于落了order. 首先上来了泡菜番茄猪软骨乌冬, 浓浓的番茄汤上面铺著大大块的猪软骨, 然后又有一小撮油绿绿的菠菜放在一边, 中间又放了一小撮绿豆芽, 仲有泡菜, 食一啖乌冬, 爽口弹牙, 汤底酸酸甜甜, 很开胃, 猪软骨好林, 好入味, 配合的泡菜送乌冬, 真是好味道, 泡菜的酸辣化解了猪软骨的油腻, 味道好夹好好食. 跟住我们叫的炭烧猪肉及鸡肉上枱, 配上黄色的芥末酱, 猪肉肥瘦适中,串烧上还有些大葱, 未入口已闻到猪肉香, 点
跟住我们叫的炭烧猪肉及鸡肉上枱, 配上黄色的芥末酱, 猪肉肥瘦适中,串烧上还有些大葱, 未入口已闻到猪肉香, 点了一点芥末酱, 咬在口中, 一阵芥末辛辣直更攻上脑, 几秒钟后变带出了猪肉的肉香, 大葱的葱香, 刺激又好食, 满口香喷喷, 令人食完再想食. 鸡肉串都系, 鸡肉烧到一D都唔鞋口, 但同猪肉比较, 我都是更钟意食猪肉, 猪肉的肥肉部份烧出来的肥油带出猪的香味, 一D都唔觉油腻, 非常香口好食!
跟住的出品是一道野生三文鱼锅, 非常有兴趣睇下野生三文鱼有何不同, 上枱的三文鱼锅用的是番茄汤底, 粉红色的三文鱼块放在汤中再配上几块嫩滑的豆腐, 卖相相当好睇, 似韩剧中的宫廷菜, 急不可待的试下三文鱼, 好嫩滑, 一D都唔腥, 而且啖啖肉, 一条鱼骨都没有, 仲食到类似鱼生的鲜甜, 认真唔错! 豆腐索晒番茄汤的精华, 又滑又好食, 连汤都觉得是非常好饮咧!
最后一个牛肉饭来到了, 牛肉是用铁板上枱的, 类似香港人至爱的肥牛, 但比肥牛要瘦, 牛肉切得好薄, 应该是用韩式酱料腌了之后炒熟, 再配上韩国的酸菜, 有红萝卜, 有鱼仔干, 有青瓜片, 仲有一碗热辣辣的菜汤, 好丰富! 用这铁板牛肉送饭真是绝配, 牛肉汁香浓, 牛肉香口, 酸菜开胃, 搭配非常好, 夜晚少食米饭的我都忍唔到口, 爬了好多啖饭人口, 实在是太好味了.
第日行古玩街又多一个食饭的选择, 这间”雪龙汤”仲有其他菜式我都想试, 因为今日食的几道菜样样都好啱口味, 下次来行摩啰街, 我会再来食, 食佢其他的菜式.