2021-06-12 171 浏览
帮朋友搬屋,执拾完后,友人话要请我吃顿晚餐,去咗佢新居附近呢间「炑八韩烤」。餐厅位于彩明商场,店内地方颇大,环境阔落舒服,装潢以银白色和浅灰色为主调,柔和的灯光配搭韩国设计风格,韩味十足。先翻阅餐牌,食物选项十分丰富,除咗有好多款唔同组合嘅烧肉套餐,另外亦有韩式定食、部队锅、炸鸡等可供选择。我哋点咗个 Thick Cut Beef Rib-eye Set ($498),个套餐阵容都几强劲,有厚切带骨肉眼、酱油五花肉、大墨鱼、梨汁鸡翼、猪皮同葱蒜牛五花,应该够晒两人享用,所以都无再点其他食物,只系加配咗两杯梳打。点完餐后,店员随即为我俩送上沙律、生菜、前菜和酱料,并在炉边坑位分别注入了泡菜、蛋浆和粟米芝士。几款前菜味道都唔错,各有特色,尤其是喺泡菜,辣度轻盈又够爽脆,好啱我口味。件带骨肉眼真系超吸引,睇下几大块,件头十足,目测有 1.2-1.5cm 厚,几乎大过我块面。虽然咁大块又厚身,但食落肉质一啲都唔嚡,而且仲满有肉汁,唔会干争争,柔嫩又有脂香。墨鱼面头𠝹咗花,肉质鲜美爽脆,烧后更有咬口。梨汁鸡翼肉嫩香甜、猪皮烤香后唔会好油腻,质感软软的,胶质很重,每一口都充满骨胶原。牛五花肉质坚韧
牛五花肉质坚韧又富弹性,夹埋葱蒜一齐食,好惹味。五花肉肥瘦匀称、厚度适中,加上以酱油腌过,入味又多汁,用生菜包住嚟食,简直系绝配。
套餐加配炑八梳打,每杯都只系 $20,非常抵饮,点咗菠萝梳打同荔枝梳打各一,两杯饮品都好正,清新怡人,冰凉透顶,饮完真系爽到爆。