2017-11-06
以前食韩烧系有几多食几多,唔理食物质素,因为哩类韩烧比较平。但而家发现有啲韩烧餐厅唔止食物质素有保证,价钱仲好合理。我上星期同女朋友去咗新麻蒲BBQ食,好钟意入面好多卡位,私人空间非常足够。值得一提嘅系餐厅既一部份系韩国人,但佢哋嘅英文都好好,会一路guide住你点烧,我先知原来烧牛肉要加块厚板先烧,其余牛肋排五花肉就直接用个网烧。佢哋提供嘅小菜真系令人叹为观止,又有海带又有沙律又有泡菜,味道仲要唔错。食完啲比较清新既小菜系时候食烤肉啦!我地叫咗个牛肉套餐,主要有霜降牛肉、牛肋排、五花肉,一啲配料同部队锅。我哋有底层烧起,首先系五花肉,非常香口,脂肪比例平均。然后就系将个霜降牛肉同牛肋排,各有各特色,霜降牛肉无咩筋,肉质相当幼嫩,烧到外皮香脆更正。牛筋排牛味较重。最后就系一啲配菜,有蘑菇,香肠、大虾和年糕。份量出乎意料地多,味道一流。未完架,套餐仲有一个部队锅,汤底泡菜味好浓,唔太辣,配料亦都好足够,公仔面加上年糕、金菇、午餐同肉肠仔,两个人食埋个部队锅真系好饱。以后想食韩烧一定会再嚟新麻蒲BBQ。
以后想食韩烧一定会再嚟新麻蒲BBQ。