2018-03-09
对上一次去韩国旅行就冇机会食韩牛,因为行程编到密密麻麻,加上同行朋友就唔食牛,于是到而家都一直耿耿于怀。喺香港食到韩牛嘅机会唔多,喺网上见到有人介绍过呢间位于中环嘅木槿花,有啲二人餐,见价钱可以接受,就陪男朋友黎试一试,记得印象喺附近食刨冰都有留意到。餐厅分位两层,位置唔多,而且几full。收工黎到都已经八点几钟,估唔到平日晚上都咁多客人。我地被安排地牢角落位置,所以十分建议预约。装潢简单,每张枱都有抽烟机,食完都唔会太阵油烟味,当晚客人较多,店员有点人手不足,但态度良好,尽哂力招呼,所以都会体谅。餐牌供应烧烤、火锅,人均四百零蚊起标,套餐会划算啲,单点当然会贵少少,始终呢度都供应啲稀有部位,甚至最顶级嘅1++韩牛,定价较高。如果想食啲稀有部位,好似大理石,可以先预订。泡菜酱料有大酱、盐,前者可包生菜,韩牛沾少少盐份亦是出色生菜二人烧烤套餐定价$788,首先上枱有雪浓汤配珍珠白饭,每人一份,汤呈奶白色,里面加有葱圈、牛肉片,汤底清澈,冇乜油份,味道较淡。正式黎讲,都系第一次食韩牛,套餐包括三款牛肉:封门柳、腹胁两侧肉、腩包肉,连同少量例如粟米、洋葱、荀、薯仔、鸡脾菇。封门柳都系好稀有嘅
泡菜
酱料有大酱、盐,前者可包生菜,韩牛沾少少盐份亦是出色
生菜
封门柳都系好稀有嘅部位,共四片,唔会切到太细片,纹理清晰,牛味最浓,牛肉带嚼劲,沾少少盐一流
腹胁两侧肉六片,雪花均匀,相对封门柳更加软腍松化,油份刚好。
腩包肉脂肪最多,有少少似和牛,油香四溢,最钟意呢款
烤炉火力都几猛,我地都要注意住时间,怕过熟会浪费左牛肉。
饮品 $40/罐
套餐连加一,人均四百,牛肉相当有质素,不过只有八成饱,唔会好似食啲连锁烤肉店咁肉感满满,食到撑。
有今次嘅韩牛体验后,都好有兴趣试下其他韩牛餐厅呢
餐牌