2019-01-08
除夕夜气温只有11-13度,令人份外想食D油脂高又热辣辣既食物,所以决定去食韩烧😆。今次呢间餐厅,其卖点系任食韩牛😮!! 即刻勾起我系韩国马场食韩牛既回忆,既然唔能即时快去韩国,咁唯有试下呢间坚韩牛可唔可以一解我对1++韩牛既渴求啦🤓。餐厅分左几个时段,我食第一个时段 (5:30-6:50),用餐时间100分钟,拣左1++顶级韩牛餐 $288,入座送一盆海鲜拼盘。由于我地入座时间早,虽然得两人,但都被安排入座窗边既四人枱,所以感觉开扬,坐得舒服又唔迫😃。一开始,店内环境唔错,地面唔滑唔跣,油烟又唔大。不过到离场果阵,地面已经有D跣。入座无耐,职员已经好快手送上海鲜拼盘同烧肉拼盘。海鲜拼盘中既大虾、带子、两款青口可以无限Refill,而鲍鱼、圣子就只送一次。鲍鱼弹牙、圣子都算大只,唔差😋。烧肉拼盘有唔同部位既韩牛同带皮猪五花。呢盘韩牛系全晚最好味😋😍,无论系卖相定味道都非常好🤤;肉嫩且多汁既韩牛,入口后瞬间爆汁,令人眼前一光。不过油感十足既韩牛真系食唔得多,好快开始腻,少食多滋味!!是日晚餐更每枱送一煲妏牛尾牛尾妏到软烂,白萝卜吸尽牛既精华,整体味道唔错。雪浓汤一直都未饮过,见呢度有就点
入座无耐,职员已经好快手送上海鲜拼盘同烧肉拼盘。
烧肉拼盘有唔同部位既韩牛同带皮猪五花。
是日晚餐更每枱送一煲妏牛尾
牛尾妏到软烂,白萝卜吸尽牛既精华,整体味道唔错。
雪浓汤
一直都未饮过,见呢度有就点黎试下。不过味道比较淡,唔知系米正宗口味。
餐厅仲有提供其他肉类,如鸡、猪、美国牛、丸类等,但黎得呢度就梗系主攻韩牛啦,所以全版韩牛menu既肉都点匀哂。结果全部一次过上枱,真系分唔到边个部位….😑🤔
但睇卖相都知道无第一盘咁正,食落味道同普通韩烧既肉分别唔大
美国牛就试左大理石同安格斯肉眼扒
牛扒大大块,非常吸睛,不过由于未完全退冰,所以火喉难控制,到最后烧到过左火,干同韧..😣
等烧肉既同时,点左其他小食黎试,分别有炸鸡、海鲜饼、芝士鸡翼。
炸鸡味道唔正宗,个味系D中式酱料味;芝士鸡翼完全无芝士味;另外唔知点解有明太子酿鸡翼🙄。
海鲜饼唔见海鲜又唔见葱,入口系粉团一旧😥。
碳水怪就梗系要点番D淀粉食物啦---牛肉炒粉丝
韩国炒粉丝虽然油,但好重麻油香;呢度既粉丝,货不对辨无牛肉都算,无麻油香,淡茂茂,只不过系韩式粉丝捞老抽。
唔够满足,最后半个钟试埋个火锅,拣左辛辣汤底,味道似农心辛辣面个汤底。
试埋火锅既1++韩牛肉,虽然有靓靓既雪花,但无乜牛味,而且可能太冰既关系,煮熟已经好韧。
全餐最好食既系海鲜同第一盘既烧肉拼盘,小食同火锅都唔推介,前者完全唔正宗,感觉有D hea;而火锅配料亦只系D普通菜同丸类为主,韩牛就未解好冻,唔重牛味。如果想黎试既朋友,建议只攻烧肉同海鲜,但倘若真系想食淀粉既话,可以拣石头锅饭,因为我见隔离枱既锅饭好似正正常常。
餐厅职员好有礼貌,收碟同上菜速度快,而且无刻意扣起食物既份量,呢点值得一赞