2019-03-05 4372 浏览
每个人身边,总有一个韩粉朋友,出街食咩都冇所谓,只要系韩国菜就ok,电视节目,衣著打扮,全部都系睇韩国出既。而我身边,都有2个咁既朋友,都几好既,感觉有个韩国通咁啊嘛,不过一讲野就穿崩啦哈哈。韩粉朋友平时最中意黎亚士厘道,话呢度云集哂好味既韩国菜,今日就带我试麻浦元祖。💕入面点架?呢度既空间超阔落,条走廊目测1.5m阔,系食肆黎讲系好少见!又有独立抽气扇,唔洗惊会成身味。💕有咩食啊?我地今晚6点令到,见到有散叫Menu,仲有任食套餐。朋友系食肉兽,一秒就决定要食呢个 $198 限时90分钟 任食套餐。(朋友话老板系韩国人,所以对菜式充满信心,肯定正宗咁话)✨$198 /90分钟 韩国烤肉放题✨ 食得快既,可以考虑 $118/45分钟 or $158/60分钟,食材选择系一样架,饮品系另外叫既。我地叫左以下烧烤配料:🥰🐮特上王牛排骨肉 Boneless Beef Short Rib大大块既牛排骨肉,骨之间既肉一向都好软稔,店家将牛排骨肉去骨处理,烧得好方便,唔洗惊近骨位置难熟。🐮牛五花 Marinated Belly望落去有好邪恶既雪花,平时见到咁大阵油真系会吓亲,但韩烧既时候见到,系会

💕入面点架?

💕有咩食啊?
前菜

✨$198 /90分钟 韩国烤肉放题

我地叫左以下烧烤配料:🥰

🐮牛五花 Marinated Belly
望落去有好邪恶既雪花,平时见到咁大阵油真系会吓亲,但韩烧既时候见到,系会觉得开心,因为「咋」落去果下,香到呢,忍唔住口一块接一块。

🐮牛舌  Ox Tongue
🐮牛舌 Ox Tongue
牛舌系薄切既,个人觉得牛舌唔洗烧太耐,只要2边轻轻烧几下,就ok。keep得住d肉汁,又有焦香味。

🐮肉眼扒 Top Blade
平时去据扒,最中意就系叫肉眼扒,中意佢大大块,冇乜筋,肉质又嫩滑,拎黎烧都一样好味道,烧一阵就用铰剪剪开。

🐷黑猪梅花肉 Black Pork Shoulder +🐷五花肉 Pork Belly
🐷五花肉 Pork Belly
呢个五花肉比一般韩烧店既稍为薄切,唔洗烧好耐就可以食,猪油遇到烤板,「滋滋」声,香味四溢。
🐷黑猪梅花肉 Black Pork Shoulder
梅花肉,油脂分布均匀,是最常食到既部位。有筋有肉,会更有嚼劲。

🐷护心肉 Marinated Special Pork Skirtmeat + 🐷猪颈肉 Pork Neck
呢个护心肉系大家一致最中意食既,上网search过,原来系位于猪横膈膜同肝之间部位的瘦肉,一只猪只有250-300克护心肉,香嫩冇乜油,脂肪少,几有咬口。
🐷猪颈肉 Pork Neck
猪颈肉系厚切既,肉质几爽口,加上又烧到脆卜卜,加埋枱面既特制酱汁,酸酸甜甜,中和到肉类既油分。

🐥鸡肉 Chicken
鸡肉有辣同唔辣,我地2个都叫哂,原来腌制既酱汁系一样,要辣既,就要捞匀店家附上既辣酱,原来又唔系好辣,反而好惹味。

🍲大酱汤 Bean Paste Soup (+$20)
睇韩剧成日都分出现既大酱汤,今日终于有机会一试,丈酱汤系传统既韩国料理,用左大酱、大量洋葱、仲有豆腐同蚬肉,入口有满满既鲜味,加上蔬菜既甜味,一试难忘。

韩国梨汁+乌龙茶
🍐韩国梨汁
朋友试左呢个韩国梨汁,话味道唔系好甜,几香梨味。

大合照

💕食完觉得点?
3个都食到抱住个肚走,一样食材都冇漏过既放题,睇得出餐厅系好认真对待客人。同时,侍应都会主动帮我地换烤板,又会提示我地烧熟啦食得啦。系一间值得再黎既正宗韩国料理。
前菜
🐮牛舌  Ox Tongue