2023-10-23
呢排唔知点解仲系离唔开韩国嘢,之前食完韩国炸鸡,今日就嚟到大美督呢间新开极高人气嘅韩式cafe shop。确实喺香港暐系或者外国风格嘅coffee shop好多,但韩系都系比较少听到。呢间楼高3层连天台嘅coffee shop,唔会因为店舖面积比较大而用晒啲地方放枱枱凳凳,反而留返啲位置俾人影下相同打卡,好似佢门前有一大笪地,但都唔会放任何嘅decoration,贯彻佢水泥风嘅特色。但可能因为网媒嘅报道再加上新开张,所以好多人慕名而来,不论系local定系游客都黎影返张相,老实讲佢哋每层嘅座位唔多,但幸好因为佢有三层,所以耐心等候都会有位坐,而order食物都系要排一排队,我建议佢呢个可以用手机落单会比较方便,at least客人唔需要行上行落。而佢哋嘅菜单款式算特别多。饮品类分别有coffee同non coffee,另外仲有茶饮。而食物方面剩系得蛋糕同埋Croffle。食物质素方面我同另一半都觉得一般般:1) americano ⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2) Cheese Cake (Original) ⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3) Croffle (Chocolate) ⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️che
cheese cake本身个流心口感都唔错,但食到最后去到个边位个口感就好硬身唔顺滑,可能系啲粉捞唔匀或者系焗过头嘅关系。杯Americano味道偏淡,而个Croffle就系好一般,特别系冻咗之后成个感觉更加差。
作为一间同大众咖啡店与众不同,佢系做到好多唔同嘅位置比顾客打卡,但食物质素确实有待提高,而另外一个败笔点就系偏贵,一杯Americano讲紧要成$60,食物就系$75同$80,唯一庆幸嘅系唔需要加一,唔系就真系同饮杯威士忌冇分别🥃。