2018-06-27 3192 浏览
一讲韩国菜,即刻谂起有韩烧、炸鸡、拌饭、部队锅……等等大鱼大肉嘅款式,但一讲到食素就极少会联想到韩菜,今晚就嚟到嘅「The Joomak」,一向做开新派韩菜,近排就出咗个素菜 x 韩菜联乘嘅菜单,贪得意试试会喺点!踏入店内,钢架结构,再加木墙身配柔和灯光,骤眼睇落,装修带点工业风嘅感觉,成个场都几爆,坐满晒客人。走入啲,环境相对更昏暗,只喺靠天花几盏射灯而已。但整体予人感觉都喺阔落,枱与枱之间都唔会觉得有挤迫感。坐里面,最正就当然喺窗外景致啲,无敌嘅维港景色,再加上窗台别致嘅摆设,喺为环境一环嘅加分位嚟。个素食餐牌,原来确喺有唔少素食菜式,包括:前菜、主菜、甜品都照顾得到,款式多达廿款,似乎做素菜嘅决心不少喔。韩国水梨卷 $98虽然提到寿司卷就联想起日本菜,但韩国嘅寿司卷都一样好流行。水梨卷以韩国水梨、青瓜、甘笋、酸瓜卷成,入口几清爽,又带点清甜味,着实不俗。原味煎饼 $88煎饼亦喺韩食嘅特色菜,有啲似我哋嘅「薄撑」,煎饼软糯黏韧,几香口,内里混入咗白菌片,但味道仍比较淡口,所以,沾少少酱油吊吊味就好食啲。韩式甜辣素炸鸡 $118研究个餐牌时,意外发现炸鸡都有素,所以,点都要点一款嚟试
,贪得意试试会喺点!
韩国水梨卷 $98

韩国水梨卷
原味煎饼 $88

原味煎饼
原味煎饼
韩式甜辣素炸鸡 $118

研究个餐牌时,意外发现炸鸡都有素,所以,点都要点一款嚟试试。一客有5件,炸得金黄,放咗唔少杏仁片做点缀,卖相都几靓仔架。其实,素炸鸡球喺啲腐皮包住素鸡炸成
,再涂上韩式甜辣酱,口感当然跟鸡肉唔同,似食炸豆卜,不过,个甜辣酱好惹味,带点辣劲。小弟就觉得,一客得5件,卖百几,性价比低咗啲。
素菜拌饭 $88

睇过韩国综艺节目「尹食堂2」就特别想食韩式拌饭,基本上韩式拌饭唔加肉本身就已经喺一道素食,唔做刻意搞花款。饭面铺满生菜、甘笋丝、芽菜、青瓜丝及煎蛋,拌匀就食得。虽然唧咗少少香油,但仍然觉得比较淡口,所以,自己额外加啲甜辣酱,味道先至变得唔同晒。
素菜拌饭
韩姜菠萝雪沙 $58

友人饮其他特饮,因为点咗炸「鸡」,所以,小弟就拣咗杯雪沙,即喺沙冰,菠萝味喺「卖飞弗」,再加咗韩姜元素。杯雪沙够晒大杯,好香菠萝味,但姜味就稍为隐若,此外,口感未够打得细滑,仲有唔少冰粒感。
韩姜菠萝雪沙
今次嘅特色素菜菜单,款式喺多,不过,所试嘅几款菜式,味道都喺偏淡,虽然,有话素菜喺要食得健康,但味道亦可以做得出色,个人就真喺略嫌寡咗啲。不过,始终人人口味不同,喜欢清淡嘅朋友就应该几啱食喇!