2015-07-14
自2010年返香港后,家妹带我去食过之后,就知好ya不过世界太多其他美食,通常系好耐无食先会去下食,事关好多人排队下,唔想等无乜耐性,于是就宁愿唔食!对上一次食,发现佢个生鱼猪骨汤稀左,扣左多少分,于是就无再食了上年厅妹妹讲,话原来个老板搬左去我屋企隔离住,忽然做左邻居都唔知,好少见佢系门囗出现过今晚本来约左大同去试呢间旧址新开既饺子店食下,点知佢话食过唔好食,于是我就重温旧梦,番兜呢间!夜晚九点左右去到,见到都有啲人等梗位同外卖,好彩我地只系等左一阵,就有得入去坐姐未去过新店,发现间新舖大左好多,装修又新净不少!上菜唔快,朋友话因为即叫即包㖞!朋友的豆浆,佢话普普通通,无乜特别我同朋友都点左一样既10粒韮菜汤饺,饺子好大一只,好足料,入面啲菜好香,猪肉又掂,不得了!!!煲生鱼猪骨汤,虽然系真系稀左既,但朋友话同佢两年前饮一样㖞!小姐呀,同我开头,五年前第一次唔一样左啰,好无?!不过我都唔同佢计较啦,虽然稀左,但都仲好好饮,生鱼味浓又唔腥,猪骨亦好香,斋饮个汤都扺啦!佢有得斋叫个汤既,但我又唔会斋买净汤㖞不可不吃的仲有个辣酱,入面唔会过辣,唔食得辣既人都食到,中间啲粒粒菜莆好爽,同饺子
朋友的豆浆,佢话普普通通,无乜特别
不可不吃的仲有个辣酱,入面唔会过辣,唔食得辣既人都食到,中间啲粒粒菜莆好爽,同饺子夹卖一齐,又系另一种滋味