2013-11-23
顶级尊贵 豪吃传闻中嘅北斗翁顶级火锅料理打边炉真系一个秋冬必做的动作,一班人暖lup lup 坐埋一齐烚下烚下真系好爽。人大了,对打边炉的要求愈来愈高。从前系屋企楼下吃个$98边炉任食任饮已经好幸福。现在就追求靓野正野。寻鲜味。要寻找靓野正野食的我,今次泥到传闻中嘅顶级火锅店。点解系传闻,因为我有一个好中意晒命嘅朋友成日晒自己系这里打边炉。餐餐都要几千。但我未去过,所以就定佢为传闻店!哈,王天不负有心人。今次终于比我试到佢传闻中的北斗翁顶专火锅料理位于利舞台19楼的北斗翁顶尊火锅料理单看装潢已经够派头,还要赞其抽风系统超好。入到去感觉干爽而且无浓的火锅味。坐位都分得好开,而且枱与枱之间距离很足多。舒适度已经攞满分。第二赞系服务够细心,加水加茶换碟永远系你想叫人之前已经做左,真系快人一步理想达到。d staff 又nice 又有礼貌,d 器皿又干净企理。平时火锅会食到打囇仗咁,泥到北斗翁食到最后都整整齐齐。仲有调味小柜应有尽有,混个靓汁准备开动!一坐低叫左野饮先,先来个酸梅汤醒胃,足料酸酸may may . 绝非糖水汤, 一揸$58,抵饮!之后仲试了竹庶矛根,清清甜甜,十分适合解油腻.龙
仲有调味小柜应有尽有,混个靓汁准备开动!
一坐低叫左野饮先,先来个酸梅汤醒胃,足料酸酸may may . 绝非糖水汤, 一揸$58,抵饮!之后仲试了竹庶矛根,清清甜甜,十分适合解油腻. 龙虾鱼生拼盘
之后好快就上了第一道美食!就系打边炉总会吃的sashimi !! Woo! 今次的鱼生拼盘绝不惹少! 系重头戏原只龙虾鱼生拼盘($1,188),一出场惊艳全枱,重点当然系超新鲜龙虾剌身一只,单睇这个龙虾都已经feel 到佢有几豪气!龙虾平时都有机会吃,但龙虾剌身小妹都系第一次吃到。爽甜味美,赞不绝口!除了龙虾剌身外,还有象拔蚌,三文鱼、𫠒红,剑鱼、希灵鱼、件件都成1 cm 咁厚,啖落啖啖鲜甜味,厚切果然系最正!龙虾鱼生拼盘足四至六位用,一人一件唔洗争,剌身即叫即整,新鲜到不得了!而且吃得出选料一定系靓货!
前菜剌身已清碟,就上火铜汤底了!当晚试上了一个皇牌汤底,就系鲜茄粟米龙虾汤($288),咪以为得个名,真系捞到成只龙虾咖!汤底真系鲜甜到爆!净饮都掂!配上火锅靓料,肯定无得弹!粟米都劲甜! 鲜茄粟米龙虾汤
另一个汤底是 招牌鸳鸯锅($108),组合了秘制沙嗲锅 和皮蛋香茜锅 ,沙嗲非常香浓惹味!滚一下个味已经很突出了!皮蛋元茜清甜而且足料! 金牌手切肥牛
汤底介绍完!到底今餐有咩𩠌先!为了满足我这个牛魔王!当然第一时间先捧上北倒翁金牌手切肥牛啦!今次试了脊位 ($228)和边位($228) ,两者的口感度有所不同,个人喜欢脊位,肥瘦平均,雪花纹靓,而且油感丰富,快手过一过汤后吃,超级嫩溜, 边位比较有口感,都系超水准之作! 桂花蚌($128) 鲜甜爽口又大件,而且一碟份量很多,绝对不欺场。过一过龙虾汤鲜味出晒泥!
我一四个女人加个男人,见到 花胶筒($158)真系抢住吃!食花胶的火锅果然不同凡响!花胶放龙虾汤煮特别甜特别矜贵!煮耐d 就更棉更胶啊! 镇店水饺王
介绍完三样我超推介配料后仲要介绍佢地个超超超推介的 镇店水饺王($108),这个水饺妙就妙在佢本身已经好大只!大概系平时吃开的1.5 倍,再讲内涵。水饺内全部都系鲜虾!多到好似会爆咁咖!但皮又多薄!但又可以包得好实唔会散!就算系滚到最后,粒水饺都无散开咖! 黄沙猪膶并鲜鹅肠
接住介绍重口味美食! 黄沙猪膶并鲜鹅肠($108),我是猪膶迷泥咖!对猪膶的要求很高!最怕系煮完实到爆那种,最喜欢咬落棉棉地的黄沙膶!北斗翁这个猪膶唔知点形容,总之一个字正!到于新鲜鹅肠真系好好味、喜爱者必吃呀!
喂喂喂!Joanna 姐你净系食肉好似唔健康㖞!哈!既然系咁。食返个日式野菜篮($88),清下肠胃!日式野菜篮分量大,种类又多!菜的选择多变,一篮齐晒菇同菜!正!
日式野菜篮
仲有个港人打边炉必吃 炸响铃($58),这里的 炸响铃都系殿堂级水准作!加个甜酸酱吃系超级享受!记得过汤1秒好走。先食到个种脆口又有汤的感觉!
还有脆肉鲩骨腩片($98) 同爽滑蟹籽虾滑($98) 脆鲩腩片真系好脆口又甜!虾滑都弹牙麦口! 脆肉鲩骨腩片 ,爽滑蟹籽虾滑
正堂我已经饱到坐系度时。。出现了传说中的千岁爷寿包($18) . 真系大到不得了!讲真同长辈泥庆生咁大个寿包真系威!这个寿包都做得好出色,包皮真系软熟得泥有弹性,蛋黄分量又做得健康左。半只刚好!莲容香棉,仲好有光泽,味道清甜刚好不会腻,永准之上! 千岁爷寿包
北斗翁环境舒适,服务又系顶级,配料又顶级好味,而且分量又足,连个甜品都做到一丝不苟!
讲真望落去碟碟一百以上好似有点贵,但质素咁高又咁新鲜,仲要唔会有一大堆菜放系碟底扮多,而系碟碟都真系咁多。一百蚊真系抵比啦!顶级火锅,真系无叫错!下次朋友,家人生日泥北斗翁豪返下。食埋个高质寿包就爽啊!
题外话/补充资料: