2018-05-27
升职加薪既朋友总是特别豪气,朋友想贺下佢决定揾间公司附近既高级料理贺下佢同补返佢争我既一餐,佢话留意到呢间系兰桂芳附近既新日本料理好吸引,又见几多好评,就拉咗我入去。一入到门口,职员已经同我地打招呼同安排位置,已经感觉佢哋既服务态度都唔错。夜晚既就好似只有Omakase ,因为朋友都唔太食海鲜,所以都系决定散叫。系心大心细样样都想食既时候,职员已经送咗一份食物上嚟,原来系一分鳕鱼片,而佢既汁应该系一啲沙律酱,鱼味好浓,好好食!我地拣咗四样嘢,有寿司同热食,职员都好贴心咁问我地需唔需要上咗寿司先,咁当然跟佢既专业意见去食喇!寿司我地就叫咗个「特上寿司什锦(12件) ($780)」,一落完单就见到师傅开始整喇。寿司亦都好快就到,职员好细心咁每份寿司仲绍俾我地知,另外仲有一小份蜂蜜蛋榚,每份寿司刺身都非常鲜味,最钟意当然系个海胆莫属!而佢地用既饭都系用醋饭,系比例上饭相对系少好多,唔似出面有啲寿司咁系迫你饱所以整大旧啲旧饭。跟住就到熟食呢一part,朋友系健康之人,所以点都要叫返个菜,我地叫咗个「炒野菜($80)」,系收完寿司一阵就到咗,时间嚟得啱啱好,个菜一嚟到就好香。想食返啲肉,我地就叫
想食返啲肉,我地就叫咗个「寿喜烧($480)」,一嚟到就想试下佢既汤底系点,饮咗一啖真系觉得非常之甜,牛肉都好食,亦都系寿喜烧汤同蛋汁之下调味更加好食!
最后就系扬物「炸软壳蟹($140)」,真系好林但又好好味,朋友食完即刻话「真系一份钱一份课」,真系无得顶!
最后,仲有一杯益力多雪榚!
呢度既野食当然无得顶,但除咗呢样要赞之外,职员既服务亦都好欣赏,除咗好主动帮你换新既餐具之外,只要每次留意到杯入既茶唔太够都好快手咁帮你换,职员落车既时候见佢系用日文写单,真系好可靠系熟悉日本料理既专家 !