2022-08-11
喺带大家进入呢一间近年米芝莲拎星既速如坐咗火箭🚀的餐厅前,先向大家说明这篇食评所有标准都以最高阶餐厅殿堂等级作评论,故相对其他食评会严苛颇多!始终我哋而家将会介绍嘅,亦正正系香港餐厅食物链顶层的 - 富临饭店.“三星中菜厅,卓越的烹调,值得专程到访。”米芝莲指南 - 能被米芝莲指南评为全香港只有七间的三星级推荐餐厅,定有其独特过人之处,餐厅装潢豪华而带优雅感,墙上嘅字画同窗边嘅青花瓷应记一功。环境在米芝莲三星水平来说亦算可以。.我和食伴预约了晚上6时,刚刚到埗后侍应已热情招待我们,对我哋今晚接下来有嘅食物同埋酒单都有好好嘅介绍,值得一赞👍🏻既系服务员感觉上无其他高级餐厅出黎既距离感,反而多左份温馨亲切感。同时富临饭店嘅酒单呢日都值得一提的,因为好少有一间中菜厅拥有咁庞大优质嘅酒单同埋待酒师,佢正正系呢一群稀有群组。饭店的服务水平及酒库确实好得无可挑剔。.接下来带大家睇下我哋当晚食嘅晚餐有咩特色同埋优缺点先。🌟🌟🌟米芝莲三星套餐 FORUM THREE- MICHELIN- STAR SET MENU.🦀百花炸酿蟹钳 Deep- fried Crab Claw Coated with
接下来带大家睇下我哋当晚食嘅晚餐有咩特色同埋优缺点先。
🦀百花炸酿蟹钳 Deep- fried Crab Claw Coated with Minced Shrimp
百花炸酿蟹钳可以话系出去饮既常见菜色,大厨系呢味𩠌菜入面使用加拿大松叶蟹🦀,再把新鲜虾肉🦐经反覆手挞至起胶,出黎既成品金黄香脆,鲜香、嫩滑!同以往食过嘅酿蟹钳系有天渊之别。系一味令你食过返不到转头既菜式。
🥣原盅佛跳墙 Double-boiled Buddha Jumps
佛跳墙呢一道名菜可以称得上源远流长,喺食富临饭店几多种佛跳墙之前我对佢真系甚有期望,询问餐厅嘅侍应得知呢一味既佛跳墙使用左鱼翅、辽参、瑶柱、花菇、猪蹄根、鱼肚、鸡脚、竹笙共八款食材,并改用了粤菜的鸡汤熬制,但系唔知系咪正正系因为用咗粤菜的鸡汤熬制呢个原因,缺失左原版属于闽菜既佛跳墙既多层次风味,喺佢用料咁上乘嘅情况下,总感觉汤底真系唔够喉(同时整晚有另一道菜都系使用接近呢个鸡汤既风味,不是称鸡汤不好喝,而是令人感觉口味重复😔,以三星餐厅既餐单设计水准而言,望能更进一步)
若然大厨使用有蚝油、冰糖、芋头、绍兴酒、姜片、葱段、生油传统佛跳墙的版本,相信我会更为满意。
🍽阿一鲍鱼扣鹅掌伴唐生菜(日本吉品38头) Braised Ah Yat Abalone with Goose Web and Vegetable (Japanese Yoshihama 38ppe Abalone)
整个套餐之中重点嘅重点,阿一鲍鱼既名气可说是整个香港人都无人不晓,甚至名扬海外。咁小妹当然亦都对呢一度菜嘅期望系极大极大,幸好呢一味菜系可以话系完全无令到我失望,阿一鲍鱼 天下第一,果然名不虚传🏆大厨选用日本岩手县的38头鲍鱼,再用火腿、鹅掌、排骨、老鸡扣煮四天,将溏心鲍鱼发挥得淋漓尽致,柔韧弹牙、醇馥浓郁,黏糯而软滑烟韧,鹅掌炖煮得肉骨分离,甘香嘅胶质令到人一而再,再而三咁「骨都吮埋」。
话说不知大家知唔知溏心是指什么🤔其实溏心是指鲍鱼经干制、涨发后,将其煮至中心部分黏黏软软,鲍鱼中心部分呈不凝结的半液体状态,入口时质感柔软有韧度,有如软心糖一般的口感,每一口咬下去都带有少许粘著牙齿的感觉,如同年糕一般。可以说鲍鱼一定要溏心才是上品。
最后有一个好大既加分项就系佢又好贴心咁预知到我地系食咁好食嘅鲍鱼同鹅掌时,呢啲咁靓嘅鲍鱼汁,真系会令人好想黎返口饭,送了一羹丝苗白饭🍚比我哋更加好咁去细味层次丰富分明嘅鲍鱼汁。
🦐花雕蛋白蒸龙虾球Steamed Egg White with Lobster and Yunnan Ham
这道菜非常特别,主角非但不是贵价的龙虾球,反倒是平常的不能再平常,平价得不能再平价的蛋白!是蛋白完全吸收了龙虾的精华、花雕香味,口感嫩滑、细润如脂。真让人回味无穷,意犹未尽。反而剩下来的龙虾有点在完成了他的历史任务后,存在感变得有点鸡肋。
以上都餐单的前半部分都可以说是让我相当满意,只可惜接下来的
🦆富贵扣鸭 Braised Duck with Taro 、🥣鲜菇云耳浸鲜淮山 Poached Fresh Yam with Tomato and Fungus in Supreme Soup 、🍜鱼子葱油捞面线 ce Noodle with Caviar and Spring Scallion Oil
这三道菜不得不说确实在前面那么多道精彩的菜式面前有点让人失望透顶☹️并不是其在烹煮上有什么失误,而是没有什么让人惊艳的记忆点,选用的食材上也让人有点觉得「仅此而已?」的感觉。反倒让我希望可以张三道菜变为一道更让人满意的菜式的话会让我们对餐厅评价更高。
🍐陈皮炖雪梨 及 🥄燕窝马豆糕
老实说陈皮炖雪梨小妹并不喜欢,一、陈皮味可说是聊胜如无而已。二、毫无特色出彩之处。而燕窝马豆糕则用料毫不吝啬,燕窝可说是肉眼可见的多,估唔到原来燕窝配上马豆糕系会咁「登对」,甜品分数可话系一个天一个地!
套餐以外Add-On
🐷陈皮糖醋肉
选用每天新鲜来货的梅头肉制成,口感弹牙且酥软,实在系精彩绝伦!系完全想像唔到一道会让人以为平平无奇嘅一道菜到底点解可以煮得咁好食!?小妹才疏学浅,想不到如何形容此人间美味给大家听,真系十分推荐大家过嚟试呢一道菜🌟
🍚阿一炒饭
亦都系富临饭店嘅一道招牌菜,白饭、蛋、虾仁、瑶柱、叉烧、葱花,经过砂锅去汇集成呢一度阿一炒饭,鸡蛋没有过嫩或者过老的情况出现,整碟米饭呈现出一种诱人的金色。整碟饭炒得相当干身,当然呢啲你可以话系高级中菜厅嘅基本,但系呢一道阿一炒饭,我可以话系是对舌头同牙齿的一种全方面的享受。香气怡人,使人有一种不可阻挡的食欲,让人有一种忍不住想大饱口福的冲动。
总结
成餐饭我都有咁嘅感觉,就系富临饭店既风格系将好多我哋平时经常性会食到、基本上你以前都系会食过嘅,餐厅风格系将传统既美食做得尽善尽美,反之若然了论创新程度可说是欠奉,但系呢样系餐厅嘅风格并无优劣之分。其实餐厅嘅整体水平系相当高,但系经过呢一餐饭后,以小妹的口味以言我并不推荐呢一个版本既米芝莲三星套餐,若然又好想来访试下富临饭店嘅水平的话,小妹建议可以散点自己喜欢嘅菜式,过嚟试下佢嘅招牌菜!我地亦好好彩,来前已做好资料搜集,知道富临饭店的招牌菜是什么,有在套餐以外Add-On,不然就此错失两道美味。希望呢篇食评帮到你做到参考啦~