2021-02-17
新年继续食好西,开年饭week begins,今次拣左金马伦道既Wagyu Ya日式烧肉店舖唔算好大,但座位都算阔落,呢度主打鹿儿岛直送和牛,另外亦都有少少海鲜同其他肉类提供A4和牛烧肉餐($298)Lunch set包括有沙律、前菜2款,御饭,茶蒸碗,面豉汤,当然主角就系我面前既A4和牛和牛部位分别有三角腩,肉眼,西冷,店员建议最后先食三角腩,相信系根据和牛既油脂比例作排序西冷油脂相对较少,肉味香浓有咬口肉眼油脂比西冷多,入口嫩滑甘香三角腩油脂最多,入口即溶肥美,烧既时候要烧耐少少等部份油迫出,所以好抢火A5和牛三文治+海胆($596)卖相相当精致,可惜加左海胆反而有种喧宾夺主既感觉,海胆既鲜甜抢左A5吉列和牛既味道,而和牛亦都炸得过熟,完全食唔到A5和牛既油香,极度失望呢度既和牛真系非常高质,而A4和牛烧肉lunch set味道上绝对系跑赢A5和牛三文治+海胆,钟意和牛既朋友一定要黎试下
A4和牛烧肉餐($298)
西冷油脂相对较少,肉味香浓有咬口
肉眼油脂比西冷多,入口嫩滑甘香
A5和牛三文治+海胆($596)