2023-07-19
餐厅:顺。越南牛肉粉地点:中环街市菜式:越南菜餐牌:下午茶餐牌简单,有汤粉(河/檬),捞檬同小食。会安鸡丝扎肉捞檬 $58天气热,食返碗捞檬可降温。会安鸡丝扎肉捞檬大大碗,扎肉四片,味道偏咸;鸡肉条唔少,味道就偏淡。面头洒上脆碎同花生碎。伴有红白萝卜渍丝,青瓜丝同生菜,蔬菜量可以。仲有少量辣椒,食落辣辣哋。薄荷叶一片同柠檬一件。鱼露用胶兜另上,一定要落哂。檬粉系幼身,都好清爽。见到隔离亚答屋有亚答慢煮猪手,顺便叫埋。亚答慢煮猪手原只 $148亚答慢煮猪手超大份,已经切到细细件好易食。猪手块皮超弹牙,脂肪唔算多,肉质我都觉得算嫩,而且味道入味,好正!配有两细兜酸辣汁,点黎食更惹味!猪手伴有糖心蛋一开二同咸菜。呢两间都无野饮,所以去久久叫左杯自家芋泥鲜奶。自家芋泥鲜奶 $32自家芋泥鲜奶用外卖胶杯上,大半杯系冰,下底系芋泥。鲜奶好滑,配甜甜哋嘅芋泥系啱啱好,唔会太甜!
地点:中环街市
菜式:越南菜
餐牌:下午茶餐牌简单,有汤粉(河/檬),捞檬同小食。
会安鸡丝扎肉捞檬 $58
见到隔离亚答屋有亚答慢煮猪手,顺便叫埋。
呢两间都无野饮,所以去久久叫左杯自家芋泥鲜奶。
自家芋泥鲜奶 $32