2024-12-05
餐厅:顺。越南牛肉粉地点:中环街市菜式:越南菜餐牌:下午茶餐牌简单,有汤粉(河/檬),捞檬同小食。加$10可配汽水。去counter落order比钱之后等食物出。隔离就有位坐。蕃茄蟹膏蟹肉虾丸扎肉汤檬 $72蕃茄蟹膏蟹肉虾丸扎肉汤檬个汤果然系红色,浓浓番茄味,甜甜地好好饮,呢个汤配幼身檬粉又几夹。檬粉份量超多,食极都有,好滑溜!主角系一pat咸香金黄色蟹膏同有唔少去壳蟹肉,好有蟹味,令成个汤好有蟹鲜味!虾丸两粒,呈浅橙色,都算弹牙。扎肉两片,弹牙多汁。除左芽菜,仲有唔少新鲜番茄,面头再加上芫荽。呢碗蕃茄蟹膏蟹肉虾丸扎肉汤檬都几丰富,而且味道又浓蟹味又浓鲜茄味,非常出色!顺。生牛肉汤河 $56顺。生牛肉汤河个汤好清,唔似有落味精,味道唔会太浓。生牛肉几大片,口感味道都唔错。伴有洋葱圈,大量葱条,芽菜,薄荷叶,葱花同脆脆。另上一细片青柠同辣椒粒等你自己调味。河粉系幼身,好淋滑。会安鸡丝扎肉汤河 $56会安鸡丝扎肉汤河就有扎肉五片,口感弹牙当中有粒粒爽口好似软骨粒,味道都唔错;鸡肉条唔少,好健康无脂肪,口感好淋。我觉得今日三款汤粉都各有千秋。食物保持一贯水准,中上环返工人仕可一试。
地点:中环街市
菜式:越南菜