2019-05-01
九龙湾Megabox 食肆选择多多,而且平日一至五个场都比较静,唔洗点排队,今次就黎到凤城1954食点心加小菜。估唔到里面原来都几大,装修都几雅致。餐牌有齐小菜、点心,夜晚都可以饮茶叹下一盅两件。全晚最得意既点心就系呢个鸟笼,原来系凤梨酥黎架,最岩呃like 打卡。呢个榄角骨都系必点,外面炸得香脆,味道甜甜地,而且排骨黎讲算都几多肉,平时酒楼都好少见呢款,确实系几好味。有齐三个味,一睇就知又可以用黎呃like喇,个包质地软淋淋,试左绿茶馅都有回甘茶味。呢度牛肉球成个拳头咁巨型,岩成枱人分黎食。似食紧炸萝卜糕,出面果层好脆。试左春卷果款,炸得脆卜卜,唔会太油。龙袍既意思原来系咸蛋黄,入面包住四季豆,咸香惹味,质地爽脆。黑松露味超浓郁,入面仲涨卜卜包满菇菌馅料。糯米鸡入面都算多馅,食得出饭有荷叶香。椰子炖鸡汤味道都好清甜, 食完咁多野饭下呢个汤就无咁漏。凤城最出名系炸子鸡,今次人多叫左一只,原来份量都几多,鸡肉够滑,算厚肉地,皮亦都香脆,果然几有水准。虾多士都系凤城镇店之宝,脆得黎唔会吸得太油,上面只虾几大只,啖啖肉又弹牙,呢个都几值得试。炸鲜奶鲜奶口感滑溜又够热,味道香甜。又系点心拼盘,
餐牌有齐小菜、点心,夜晚都可以饮茶叹下一盅两件。
呢度牛肉球成个拳头咁巨型,岩成枱人分黎食。
似食紧炸萝卜糕,出面果层好脆。
试左春卷果款,炸得脆卜卜,唔会太油。
黑松露味超浓郁,入面仲涨卜卜包满菇菌馅料。
糯米鸡入面都算多馅,食得出饭有荷叶香。
椰子炖鸡汤味道都好清甜, 食完咁多野饭下呢个汤就无咁漏。
炸鲜奶鲜奶口感滑溜又够热,味道香甜。
又系点心拼盘,腊肠狗个样几搞鬼。
将鲜竹卷浸落龙虾汤,比起平时就咁煎,多左份咸鲜味。
食落就觉得似食奶黄馅既煎堆,不过因为细细粒,食落就觉得无奶黄包咁腻。
芒果布甸上面有彩色龙须糖装饰,又几特别。
几款甜品入面我最钟意呢款南瓜露,似系饮紧冻既南瓜汤,入面仲有一丝丝南瓜,南瓜味好浓郁。