2018-07-04
以前细个我特别钟意去冰室,因为门口总会有一个放满面包,蛋挞既柜。想食就直接开门入去坐低。「两个蛋挞」,然后睇住个伙记系个柜到拎俾你。今日咁啱去九龙城买香料,就见到有间茶记门口居然有人排队。2,3点呢个时间都有人排队 ?原来间茶记门口又系放左个面包柜,啲人排队就系为左买面包。望入餐厅里面,下午茶时间都好多人,好自然就同朋友入左去。menu第1页就介绍左关于佢地既历史,呢间餐厅由1987开业到依家。估唔到今时今日仲有六十几蚊一个铁板餐,仲送埋汤同野饮。咁就一于落个西冷牛扒铁板餐。罗宋汤好足料,个底有唔少牛肉粒。个西冷一送到黎,大大份。牛扒一啲都唔韧,重点系一啲筋都冇,亦无将货就价。连啲薯菜都唔少,自己睇图,正所谓「有图有真相」。朋友就要左个即煎猪扒菠萝包下午茶。( 问佢觉得点。「Okay,酥皮好脆,猪扒唔硬,而且佢有蕃茄,唔会觉得太甜,几夹」)影影下,我朋友忽然闹我,影还影,做乜用手揭起佢个包。。 Sorry。。我错。。至于野饮叫左玫瑰奶茶,杯野出到黎好靓,真系放左啲玫瑰干花瓣系上面。本来以为只系花巧,但饮落真系有玫瑰花既花香,真系估唔到花茶,奶茶crossover会咁夹。餐饮加8蚊就叫得
「两个蛋挞」,然后睇住个伙记系个柜到拎俾你。
今日咁啱去九龙城买香料,就见到有间茶记门口居然有人排队。
2,3点呢个时间都有人排队 ?
原来间茶记门口又系放左个面包柜,啲人排队就系为左买面包。
望入餐厅里面,下午茶时间都好多人,好自然就同朋友入左去。
朋友就要左个即煎猪扒菠萝包下午茶。
至于野饮叫左玫瑰奶茶,杯野出到黎好靓,真系放左啲玫瑰干花瓣系上面。本来以为只系花巧,但饮落真系有玫瑰花既花香,真系估唔到花茶,奶茶crossover会咁夹。餐饮加8蚊就叫得,未试过既我好推荐大家试下。
甜品叫左2个蛋挞,酥皮层次分明,蛋浆好有蛋香,甜度恰到好处。临走仲忍唔住系门口买多2个。
九龙城唔只系得泰菜,原来仲有又平又高质既茶记。