2024-03-19 432 浏览
食嚟食去都系𠮶啲嘢,朋友介绍话试吓呢闲,佢订咗位,俾个餐厅地址叫我哋自己去。从来未嚟过大坑食嘢,谂住早少少嚟揾吓间嘢喺边度。到咗附近行上行落都见唔到间似食火锅嘅嘢!🤔 再行返去街尾见到另外一个friend 于是一齐揾,佢见到偏高嘅位置有个细细嘅「潮民」招牌,问系咪要上楼上,不过地址明明系地下,最后对清街名同门牌号码入咗去,不过点睇都唔似系间火锅店。😅我唔系好钟意番茄汤,不过介绍我哋嚟食个friend话叫我哋一定要试吓。我哋叫咗啲餐前小食(其实未试过打边炉会食餐前小食,新尝试😂)炸鱼皮又脆又大块,午餐肉好香好特别,虽然话系炸嘅,但系一啲都唔油淋淋,加埋啲Kimchi真系绝配。今日其中一个主角应该系手切牛肉,虽然老细话咗俾我哋听呢个系牛嘅乜嘢部位,不过我唔记得咗啦😅。老细帮我哋灼熟,啲牛肉质感好好,味道鲜甜😋😋,我哋食完呢碟,又叫咗一碟另一个部位(都系唔记得系边度🤣),净系知道好食超正,喺超市同街市买𠮶啲雪藏肥牛冇得同佢比,根本就唔同level😂。西班牙黑毛猪肉片都好好味,好滑。为咗唔想灼得太耐,嘥咗啲蛏子,又系有专人帮我哋整埋。😋😋啲竹笙好大条又够爽,不过值得一提嘅系佢哋啲牛丸同潮洲鱼蛋

潮民蕃茄汤

炸鱼皮
午餐肉

苏格兰圣子王

啲竹笙好大条又够爽,不过值得一提嘅系佢哋啲牛丸同潮洲鱼蛋,两样都超好食,质感同味道都好正,值得推介。不过又系𠮶句,唔同level嘅嘢系比较唔到嘅。😂

整体嚟讲,食物质数好好,环境比一般火㶽店正好多,服务非常好(除咗我哋一入餐厅𠮶阵一个人都冇之外😂),但系价钱就真系都几贵,对我个人嚟讲系一个好特别嘅餐饮经验。如果有心理准备价钱唔会平,又想试吓另类火㶽,可以嚟试试。(P. S. 我其实唔知实际人均,俾钱𠮶位冇讲,不过根据menu上嘅价钱,都大约估到😅。)
2024-01-27
炸鱼皮